Jag blir glad när jag ser att det går att hugga tag i en så svår fråga som långtidssjukskrivningar och rehabilitering.
Det sa arbetslivsminister Hans Karlsson i går när han besökte Boxholms kommun för att få veta mer om projektet Företagsring.
Inom projektet har Boxholms kommun och ortens 19 största företag samarbetat i ett år med målet att minska antalet långtidssjukskrivna. När ingen lösning kan hittats på det egna företaget får den sjukskrivne en chans att arbetspröva på något annat företag inom Företagsringen.
Och hittills har det fungerat ganska väl, enligt Erik Matsson, projektets samordnare
-- Det finns drygt 30 långtidssjukskrivna på orten, men alla var inte aktuella för någon arbetsprövning på en annan arbetsplats. De arbetsprövningar som anordnades var lyckade, tycker vi. Hela projektet ska utvärderas av Linköpings universitet, säger Erik Matsson.
Att hitta ett fast jobb på ett annat företag är dock inte det lättaste och kan inte vara realistiskt för alla långtidssjukskrivna.
En arbetsprövning på andra ställen kan också vara bra som en rehabiliteringsåtgärd eller så att de sjukskrivna kommer på vad de skulle kunna jobba med i stället. Då kan någon kanske satsa på studier, enligt Erik Matsson.
-- Vissa som har problem med onda axlar och musarm blir ibland sjukskrivna flera veckor i några omgångar. I stället för att sjukskriva sig kan åtminstone någon jobba med något helt annat under den perioden, berättar Erik Matsson
För att sådana saker ska vara möjliga ingår samarbete med Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och fackliga organisationer också i projektet Företagsringen.
Hans Karlsson var ganska nöjd med beskrivningen av projektet och hur Företagsringen jobbade för att ta ner antalet långtidssjukskrivna.
-- I mötet med människor som jobbar så aktivt och entusiastiskt med de här frågorna får jag också idéer och inspiration som sedan kan omvandlas till vissa arbetsmarknadsåtgärder, säger Hans Karlsson.