Det är mycket nu med Skådemagasinet i Boxholm, det planerade visningsmagasinet av undanställda föremål från de stora statliga och regionala museerna i Östergötland.
Inte minst är det mycket för länsstyrelsens handläggare av EU-bidrag.
Den nu aktuella ansökan är ett bihang till en av de två huvudansökningarna om EU-bidrag för Skådemagasinet.
I motsats till huvudansökningarna handlar det denna gång dock inte om bygget (Folkets hus byggs till) utan om att ta tillvara de möjligheter som etableringen ger för boende och näringsidkare i Boxholm. Projektet kallas för Magi-Box.
-- Skådemagasinet ska vi satsa hårt på och suga ut det positiva av, sammanfattar Markus Lindberg, som gjort ansökan åt kommunen.
Han räknar med att etableringen, om den blir av, ger en 15-procentig ökning av antalet gäster i kommunen, liksom motsvarande ökning av antalet lunchmåltider.
"En viktig syssla för projektet blir att tillsammans med turistföretagen i Boxholm se hur Magasinet kan paketeras ihop med andra besöksmål", skriver han.
En annan uppgift, enligt ansökan, blir att förmedla kontakter och på andra sätt stödja lokala företag som kan komma ifråga för att lämna anbud på entreprenader runt Skådemagasinet. Till exempel städning, dataservice, bevakning och fastighetsskötsel.
Det låter dubiöst att enskilda företag ska stödjas för att vinna upphandling?
-- Nja, det är ju dubiöst om någon går ut och säger att "du får den här upphandlingen om du gör så här", men det handlar inte om det, eller att på något annat vis sätta den fria marknaden ur spel, svarar Markus Lindberg.
Han påpekar att ur strukturfondsperspektiv är det viktigt att Skådemagasinet får positiva effekter för Boxholms näringsliv. Ett led i det kan då vara att samla företag för information om hur upphandlingen går till och vad som kommer att krävas.
-- Mycket handlar om att förklara för små företag, inte minst då enmansföretag, att om de bara går samman och samarbetar så har de också chans att få entreprenader, säger Markus.
Tanken är att när Skådemagasinet är invigningsklart, hösten 2005 enligt en beräkning som förutsätter byggstart i vinter, ska det finnas fungerande samarbetsformer för att få ut bästa möjliga av etableringen. Sedan ska det rulla på av sig självt. Projektet Magi-Box får en tidslängd på två år och den tiden ska i princip ha löpt ut när invigningen sker.
Som Corren berättade i förra veckan söker Länsmuseet och dess samarbetspartner EU-bidrag på dryga 22 miljoner kronor till själva bygget. Totalkostnaden är beräknad till 55 miljoner.
Planeringen av projektet har försenats och det har redan straffat sig. Det finns nämligen inte längre tillräckligt med medel att hämta från den först tänkta potten i den regionala strukturfonden (för kultur- och museiverksamhet) utan ansökan måste mixas så att det lokala näringslivet också kommer in i bilden. Därigenom kan pengar hämtas också från en annan pott.
Det betyder att man i den senare ansökan måste visa att Skådemagasinet blir till påtaglig fördel för det lokala näringslivet, och att detta lokala näringsliv då också förbinder sig att vara med som medfinansiär.
Enligt Markus Lindberg ska det lokala näringslivet ställa upp med 1,3 miljoner kronor. Totalt är hela projektet kostnadsberäknat till 55 miljoner kronor.
Detta innebär dock inte att det från olika företag i Boxholms skjuts till dryga miljonen i kontanta medel. I EU-regelverkets snårskog går det nämligen att om så inte göra pengar av pinnar så i alla fall av timmar... Nerlagd tid räknas således om i pengar.
Markus Lindberg tar som exempel en timslång informationsträff om Skådemagasinet för 50 företagare i Boxholm. Den generar 50 gånger 220 kr i medfinansiering, 11 000 kronor.
-- En annan form av medfinansiering kan vara att vi utnyttjar ett företags säljorganisation för att marknadsföra Skådemagasinet. Eller att lagerlokaler ställs till förfogande. Men det förekommer också medfinansiering i form av att 200 000 kronor i likvida medel skjuts till.
Du slutar snart som projektledare för Fröet. Är du intresserad av att jobba vidare med Skådemagasinet och bli projektledare för Magi-Box?
-- Ja, i och för sig, men det är inte aktuellt. Jag ska i stället bli projektledare för Köby, svarar Markus Lindberg.
Köby är datasamarbetet mellan småkommunerna i västra och södra delen av länet.