- Vi har haft en bra startsträcka och fått ihop en väl mixad personalgrupp. Det känns riktigt bra med den sammansättning som personalgruppen fått, säger Yngve Torberntsson.
Han nämner att intresset för de sammanlagt sju tjänsterna (fyra 0,75, tre heltid) har varit stort. Det har funnits över 100 sökanden.
Samtidigt som dessa tjänster tillkommit, finansierade av statliga medel, drar kommunen ner på sin övriga personalstyrka.
Återkommer några av dem som blivit övertaliga på nytt jobb i flyktingmottagandet?
- Ja, i ett fall är det så, svarar Yngve Torberntsson.
Han nämner att det är han, personalsekreterare Sune Fritz och flyktingsamordnaren Diana Belic som hållit i rekryteringen.
Det Boxholm organiserar är ett mottagande eller introduktionsboende för ensamkommande flyktingbarn. Mera specifikt har Boxholm förbundit sig att ta emot sju flickor som saknar legal vårdnadshavare och som är i åldrarna 13-17 år.
De första väntas ankomma 19 januari. Personalen börjar sina anställningar 7 januari med åtta dagars introduktion.
- Det troliga är att vi till att börja med får ta emot enbart flickor som är asylsökande och som kommer till Boxholm direkt från någon av flyktingslussarna i södra Sverige. Annars är det avtalat att vi ska kunna ta emot både de som är asylsökande och de som fått uppehållstillstånd.
Som Corren tidigare berättat får flickorna sitt boende på Bjursdalsvägen 15. Boxholmshus iordningsställer två stora lägenheter som blir klara för möblering på fredag.
Yngve Torberntsson har sedan 1 september haft en halvtidstjänst för förberedelsearbetet. Från 1 januari blir han föreståndare för flyktingmottagningen på heltid och släpper då helt sin tjänst som skolsköterska i Boxholm.
Ni hade ett informationsmöte för allmänheten om flyktingmottagningen för ett par veckor sedan. Hur gick det?
- Det kom tyvärr inte så många, bara tolv-tretton personer, men annars kändes det bra. Det var intresserade människor som ställde bra och relevanta frågor.