Boxholm toppar dyster länslista

Boxholm har tagit Mjölbys tidigare tätplats och har nu den största ungdomsarbetslösheten i länet. I en motåtgärd anställer kommunen fler unga i sin verksamhet.

BOXHOLM2010-02-12 06:30

Var fjärde ungdom (18-24 år) i Boxholms kommun går arbetslös visar siffrorna för januari. Var femte i Mjölby och mellan var femte och sjätte i Ödeshög.

Göran Lundström är kommunchef i Boxholm. Han säger så här om ungdomsarbetslösheten på orten:

- Det är jättehöga siffror, men vi jobbar med det. I veckan blev vi faktiskt klara med förhandlingar så att vi kan sätta nio unga i arbete inom kommunen för att mildra det här. Sedan får vi se vad vi kan göra mer.

"Ljusnar ändå något"

Ungdomarna ska jobba inom bland annat skola och äldreomsorgen i Boxholm. Pengarna till sexmånadersjobben tas från de 3,2 miljoner kronor kommunen avsatt i budgeten som buffert för ökade kostnader för försörjningsstöd eller arbetslöshet.

- Jag tycker ändå att det ljusnar något vid horisonten, menar Göran Lundström och hoppas på att till exempel sågverket (Rörvik Timber) i Boxholm kan börja återanställa igen.

Ska ni ordna fler sommarjobb i år?

- Det kan bli extrasatsningar, men det får komma efterhand i så fall.

Blicka utåt, framåt

Birgitta Tegidius är områdeschef på arbetsförmedlingen i Mjölby, Ödeshög, Boxholm, Motala och Vadstena.

- Det är hiskeliga siffror och det beror på att det inom vårt område försvunnit arbeten inom industrin. Många monteringsarbeten kommer inte tillbaka. Men samtidigt måste man vara medveten om att det inte är samma unga som är arbetslösa hela tiden.

Hur ska man resonera som ung i till exempel Boxholm?

- Se sig omkring över hela länet och vara beredd att flytta. Man ska också fundera på vad man ska satsa på, vad ska jag utbilda mig till? Därför är det extra viktigt med praktikplatser för att unga ska kunna hitta rätt område, säger Birgitta Tegidius och efterlyser återigen fler företag som kan erbjuda denna möjlighet.

Att plugga vidare, både via högskola, folkhögskola och KY-utbildningar är givetvis andra vägar Birgitta Tegidius pekar på.

I det här geografiska området utlovar hon 1000 nya platser för att komplettera och läsa upp gymnasiebetygen på folkhögskolor redan under vårterminen.

- Inom alla branscher kommer ett generationsskifte. Men överallt krävs allt högre utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om