Det är resultatet av den upphandling som gjorts för en ny femårsperiod och som normalt förlängs till sju år.
Beslutet att byta entreprenör från och med 1 juli 2008 är grundat på att Taxibil i Östergötland lämnat det billigaste anbudet. Enligt kommunens administrative chef Ingemar Nordström är det vinnande anbudet värt 2,5 milioner kr. I vart och ett av de tio prissatta delmomenten som går att jämföra ligger Taxibil Östergötland lägst. Den så kallade särskilda kollektivtrafiken (färdtjänst, kompletteringstrafik och kommunala sjukresor) upphandlas i ett paket
- Vem som helst har kunnat lämna anbud och anbudssummorna har inte genom förhandling kunnat ändras under resans gång, säger Ingemar Nordström
Han beskriver taxibil i Östergötlands anbud som mycket näraliggande det som Boxholms taxi lämnade vid förra upphandlingen då ingen annan anbudslämnare fanns.
Corren berättade i förra veckan om att Taxibil Östergötland också vunnit upphandlingen om den särskilda kollektivtrafiken i Motala. Där behåller dock ett lokal taxiföretag beställningscentralen för denna trafik medan Taxibil i Östergötland tar rubbet i Boxholm.
All skolskjutstrafik går dock enligt upphandlingsprotokollet över till Boxholms taxi, men den för-ändringen är skenbar för bakom anbudet står också LJ buss och Väderstad taxi.
På skolskjutssidan sker därför inga stora förändringar jämfört med nuläget. Dock försvinner den fjärde entreprenören ur bilden, Trehörna Valdemarsviks buss AB som fått sitt anbud underkänt.
Förklaringen är att företaget inte svarat på förfrågningsunderlaget på ett så korrekt sätt att det kunnat jämföras med övriga anbud.
Enligt Ingemar Nordström finns ingen anledning till oro för att det ska bli en massa taxichaufförer som inte hittar till för dem nya adresser med förseningar som följd.
- En sådan här upphandling görs med både hängslen och livrem. Ett grundläggande krav är att taxiföretaget skaffar sig lokal kännedom. Skulle det ändå bli förseningar drabbas företaget av böter och blir det mycket förseningar är det grund för att häva avtalet. Med GPS är det inte så komplicerat att hitta i dag.
Johan Ankarstam, vd för Taxibil i Östergötland, räknar med att ha bilar som bara rullar i Boxholm och transportörer som bara jobbar där. Han utesluter på intet vis ett samarbete med den befintliga taxirörelsen i Boxholm.
- Med stor sannolikhet kommer vi att ta kontakt med Boxholms taxi men jag vet inte vilket mottagande vi får. Så hur upplägget blir i Boxholm är det alldeles för tidigt att säga något om, kommenterar Johan Ankarstam.
Det ingår i anbudsvillkoren för den särskilda kollektivtrafiken att man ska kunna erbjuda allmänheten i Boxholms kommun taxiservice dygnet runt under årets alla dagar.
Hos Boxholms taxi är tongångarna mer bittra än muntra.
- Den personkännedom som vi har och den lokalkännedom som vi har, den blir inget värt i en sådan upphandling, konstaterar Göran "Laban" Karlsson, som varit ansvarig för taxirörelsens upphandling.
- Inte heller den service som vi gett under så många år och som kommunen sagt sig vara så nöjd med. Kommunen får inte ta hänsyn till detta, säger de, bara för några EU-direktivs skull.
Göran Karlsson vill varken svara bu eller bä på frågan om Boxholms taxi tänker överklaga upphandlingsresultatet. Först ska taxirörelsens anlitade konsult räkna på anbuden och analysera utvärderingen.
Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut om vilka som ska få de olika samhällsbetalda resorna och enligt ordföranden Per-Arne Larsson fanns det inget att tveka om.
- Vi måste följa lagen om offentlig upphandling, annars blir vi åtalade.
Ingemar Nordström, administrativ chef