Lena Lundman (s), ordförande för kommunrevisionen, gjorde i veckan kommunfullmäktiges ledamöter uppmärksamma på denna motsägelsefullhet.
Hon gjorde det när hon kommenterade den revisionsrapport från KPMG Bohlins AB som kommunrevisionen beställt och som granskat ledning, styrning och organisation av barn- och utbildningsnämnden.
Revisionskonsulterna skriver i sina sammanfattande kommentarer att grundskolan i Boxholm har mindre resurser att röra sig med än andra jämförbara kommuner. (Grunden för jämförelsen är 2005 års bokslut och sedan dess har skolresuserna i Boxholm bättrats på, Correns anmärkning).
De fortsätter:
"Det finns anledning att i sammanhanget lyfta fram resultaten i grundskolan som är jämförelsevis bättre än länet och riket vad gäller både behörighet till gymnasieskolan och meritvärdena för elever som fullgjort grundskolan".
Den som sedan borrar sig in i rapportens insidestexter upptäcker en sak. Det är att medan Boxholm ligger klart över snittet i grundskolan (skillnaden är 5-6 procentenheter) så ligger den under snittet för både riket och länet vad gäller elever som fullföljde gymnasieutbildningen inom fyra år.
Visserligen inte så markant under, men ändå så att det sticker ut, det rör sig om ett glapp på 2-3 procentenheter
- De som fullföljer sin utbildning avviker alldeles för mycket från behörighetssiffrorna. Kommunen måste vara uppmärksam på vad det kan finnas för anledning till att det är på det viset, framhöll Lena Lundman, själv verksam som skolledare, men inte i sin hemkommun.
Det går ju att spekulera i orsakerna. Glädjebetyg i Boxholm? Annat undervisningssätt på gymnasiet som av någon anledning skulle passa Boxholmselever sämre? Tyngre social situation för Boxholmseleverna på gymnasiet med mer restid än för elever i större kommuner?
Vad tror Stenbockskolans studie- och yrkesvägledare Hans Sjögren? Han har gedigen erfarenhet av att jobba med både grundskole- och gymnasieungdomar från Boxholm även om han varit ifrån skolvärlden i ett par år, han återkom i höstas.
- Jag tror definitivt att betygssättningen i Boxholm är relevant, säger han.
Hans Sjögren ser som mer troligt att det är den bristande studietraditionen i Boxholm som slår igenom i gymnasieavhoppen, att det finns en sämre uthållighet när studierna blir lite jobbigare som de blir på gymnasiet. I föräldragenerationen finns det förhållandevis få högskoleutbildade
- Kärnämnesstudierna på de yrkesförberedande programmen kan bli tufft för en del, det vet vi. Samtidigt är det svårt att dra några långtgående slutsatser av statistik från ett enda år för det här med gymnasieavhoppen varierar mellan åren.
Får ungdomarna arbete när de hoppar av gymnasiet?
- Nej, tids nog får de förhoppningsvis det i goda tider, men inte på direkten. Ta som exempel det stora industriföretaget Ovako i Boxholm, de anställer ingen i dag som inte har gymnasieutbildning.