Boxholmssågen inför treskift och nyanställer

boxholm2005-04-01 00:00

Boxholm Timber inför ett tredje skift och nyanställer 13 personer. Personalen skjuter också på semestern tre veckor.

Det är självfallet stormen Gudrun som är orsaken till högkonjunkturen på landets sågverk.

Visstidsanställningar

Kjell Karlsson, som är ny vd på sågen sedan januari, betonar att det rör sig om visstidsanställningar. Han kan inte i dag överblicka hur länge behovet av extra personal kvarstår.

Samtidigt har facket gått med på att förskjuta semestern från juli till augusti. Normalt sett stängs sågen under några veckor i juli men i år stänger man i augusti i stället.

Utan branschvana

-- Vi kör treskift på såg, justerverk och hyvleri och har anställt maskinoperatörer som kan gå in i produktionen omgående. Men vi har också anställt personer utan branschvana, säger Kjell Karlsson på telefon från norska Trysil.

Genom att sprida ut erfarenhet på de olika skiften ser man till att täppa till eventuella kunskapsluckor. Så på den punkten är Kjell Karlsson inte orolig.

Behöver ni också ytterligare lagringsutrymmen i Boxholm?

-- Vi har funderat på ett vattenlager i Boxholm men kommit fram till att den nuvarande timmerplanen räcker till. Rörvikkoncernen har vattenlagring i sjöar på småländska höglandet och en grustäkt i Tranemo i Västergötland. Det är inte lagringen utan lastbilskapaciteten som är den begränsande faktorn. Alla sågverk i södra Sverige kör för fullt.

Svårt att överblicka

Hur länge har ni behov av ett treskift?

-- Den frågan kan jag inte svara på. Samtliga i branschen har svårt att överblicka råvarusituationen. Ingen vet väl egentligen hur mycket timmer som ligger kvar i skogarna och vilken kvalitet det har.

-- Mycket beror på sommarens väder. Virket far mer illa under en varm och torr sommar än under en kallt och blöt, säger Kjell Karlsson.

Bernt Eriksson, som är Skog- och träfackets ordförande på sågen, säger i en kommentar att visst är det glädjande att fler får jobb.

-- Bland medlemmarna var åsikterna om att skjuta på semestern delade men vi gick med på arbetsgivarens krav efter en lokal förhandling. Vi inser att det är en extrem situation efter orkanen.

Bernt Eriksson säger också att det finns en risk för baksmälla. I ett senare skede när det nu lagrade virket tar slut kan det bli råvarubrist i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om