Det skriver Skolverket i sin rapport efter att ha genomfört utbildningsinspektion i Boxholms kommun. Under två månader i höstas inspekterade Skolverket Boxholms förskoleverksamhet, skolbarnsomsorgen, barn- och ungdomsutbildningen samt vuxenutbildningen. Syftet med inspektionen är att klargöra om kommunen uppfyller krav som ställs på verksamheten. Och i veckan kom inspektörerna med sin rapport.
Enligt Skolverkets rapport uppfyller Boxholms kommun till stora delar de krav som ställs på de granskade områdena. Men det finns också flera brister, vissa måste genast åtgärdas medan några andra saker bör förbättras senast inom ett år.
-- Det som är rena fel och bryter mot skollagen måste snarast åtgärdas. Kommunen skall inom tre månader skriftligt redovisa till Skolverkets enhet i Linköping vilka åtgärder man har vidtagit, säger Anna Berg-stedt Nordqvist, teamledare för den genomförda utbildningsinspektionen.
Enligt timplanen skall elevens val finnas i årskurs 3--9, vilket i Boxholms skolor inte förekommer i den omfattning som det föreskrivs. Det ordnas inte heller språkval i den utsträckning som det bör göras, vilket främst begränsar elevernas möjlighet att välja förstärkt undervisning i svenska och engelska.
På Stenbockskolan finns det ett 20-tal elever, asylsökande barn vars tidigare skolgång och språkkunskaper är mycket olika. De får sin undervisning i två särskilda undervisningsgrupper som kallas för förberedelseklasser. Enligt lagen har dessa barn rätt att få utbildning på samma villkor som barn bosatta i Sverige. Undervisningen ska bedrivas med hänsyn till den enskilde elevens behov och förutsättningar. Dessa elevers undervisning avviker från timplanen men trots det saknas beslut om anpassad studiegång. Det saknas även åtgärdsprogram för de här eleverna och det finns ingen individuell bedömning av stödbehovet och på vilket sätt det ska tillgodoses.
Även när det gäller skolans övriga elever upprättas inte åtgärdsprogram så som det ska och det saknas också beslut om placering i särskild undervisningsgrupp samt beslut om anpassad studiegång. Samma brister gäller också för elever i särskolan.
Skolan erbjuder varken modersmålsundervisning eller studiehandledning på modersmålet till elever med annat modersmål än svenska.
Tillgången till personal med tillräcklig pedagogisk utbildning inom förskolorna i Boxholm är oacceptabelt låg, enligt rapporten. "Tillgången till pedagogisk utbildad personal ligger på 24 procent medan riket i övrigt har 54 procent . . . Inspektörerna bedömer att med en så låg andel högskoleutbildad personal kan inte barnens behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet tillgodoses", står det i rapporten.
Alla dessa missar måste Boxholms kommun åtgärda snarast. Skolverket avser att följa upp effekterna av inspektionen inom två år. Vissa andra brister, som planering av personalens kompetensutveckling, elevers och föräldrars möjligheter att vara mer delaktiga i skolarbeten med mera ska godtas men bör förbättras inom ett år, enligt Skolverket.