Ann-Marie Flink bor i Boxholm och arbetar i Mjölby. Hon pendlar varje dag till jobbet och det fungerar hur bra som helst. Hennes arbetsdag börjar 7.30 och slutar 16.30.
-- Det är jättesmidigt att pendla och tågtiderna passar bra. Det är också så skönt att åka tåget och att slippa krångla med bilen, säger Ann-Marie Flink.
Hon är helt nöjd med pendeltrafiken och använder bilen ytterst sällan. Men hon är medveten om att folk med andra arbetstider kan ha svårt att ta sig till arbetet eller att komma hem.
Ann Bark är numera Boxholmsbo som jobbar på Universitetssjukhuset i Linköping. Som undersköterska har hon oregelbundna arbetstider och hon arbetar ofta helger och kvällar. När hon jobbar dagtid är allt okej. Men på kvällarna måste hon vänta en timme på tåget. De värsta är dagarna när hon har jobbat kvällspass och måste jobba dagtid dagen efteråt.
-- Efter kvällsjobbet är jag hemma vid midnatt. Klockan fem nästa dag går jag upp för att hinna med första tåget. Det är jobbigt, säger Ann Bark.
Att åka bil fram och tillbaka är inte heller någon lösning för Ann Bark.
Hon vill inte lägga beslag på familjens bil under helgerna, men hon blir också trött efter jobbet och vill helst slippa åka bil. Förut fanns det tåglinjer som passade Ann Bark även när hon jobbade kvällspass, men de togs bort. Det fanns också en buss som åkte 21.40 från Universitetssjukhuset till Boxholm. Men även den försvann.
-- Det är synd att pendel- trafiken ändras till det sämre. Jag känner flera som flyttade från Boxholm till Mjölby för att kunna pendla till jobbet, säger Ann Bark.
Hon har vänt sig till Boxholms kommunalråd Eva Karlsson (s) och bett att kommunen ser över tågtiderna. Hon har ännu inte fått något svar. Förklaring till att Boxholms kvinnor pendlar i så stor utsträckning är enkel. Det finns ytterst få jobb för kvinnor i Boxholms kommun. Det är Ann Bark och Ann-Marie Flink överens om.