I Boxholms ridhus är det full fart när stora och små ryttare ska ut och rida. Camilla Hjärtqvist och hennes syster Cricko matar och ryktar den största hästen i stallet, Star, som de äger gemensamt.
– Hon är 1,73 meter i manken och är en väldigt stabil och bred häst, säger Camilla.
Star är den häst som hon oftast rider när det är uppvisning och tävling med husarerna.
Och vad är egentligen en husar?
– Det var en del av militären som stred på häst, en soldat som stred inom kavalleriet. Sedan 1927 är det föreningar som håller i husarernas verksamhet.
Camilla har ridit sedan hon var nio år och kommer från en familj med ett stort hästintresse. Men hon visste inte vad en husar var när mamma Ulla tog med henne till Tranås för att titta på en uppvisning.
– Jag hade inte en aning om vad husarer gjorde. Men kombon av hästar, det militäriska och marschmusik gjorde att jag fastnade direkt.
Hon blev tidigt fascinerad av det militära men hon har svårt att komma ihåg varför, det bara blev så, enligt henne själv. Hon tycker det finns något pampigt i det hela och hon känner att hon passar in.
– Det låter kanske knäppt, men jag blir lycklig när jag ser militärfordon, skrattar hon.
Trots att Star inte har varit med så länge i dessa sammanhang har hon skött sig bra.
– Hon är inte rädd för musikkåren och hon kan stå stilla en längre tid bland folk, vilket är viktigt.
Star har varit i systrarnas ägo i ett år och även Cricko rider henne, de tränar och tävlar i dressyr.
– Jag ingår mest i "bajspatrullen" och plockar upp efter hästarna när de bajsar på gatorna i Eksjö, skrattar Cricko.
Hästen Bonita, som tidigare var med Camilla när det vankades uppvisningar och parader, är 27 år och har gått i pension.
– Hon, precis som jag, älskar marschmusik. Ibland får hon vara med i vaktparader för att få lyssna på musiken.
Militärintresset gjorde att Camilla för nästan 30 år sedan gick med i hemvärnet. Innan det hade hon engagerat sig i Svenska Lottakåren och gjort lumpen i slutet av 1990-talet. Nu är hon med i Mjölby Insatskompani.
– Jag tycker att det är så kul. Vi har två övningar varje år och då sover vi i militärtält, det ser jag fram emot varje gång.
Är hemvärnet även med i stora övningar?
– Ja, vi var med i den stora övningen Aurora i våras som ju var en väldigt stor militär övning här i Sverige.
Camilla är med i Säby Husartropp som är en del av Ingenjörregementet i Eksjö. De har en mångårig tradition av uppvisningar och vaktparader. Husardagarna i Eksjö en helig helg för henne.
– Det är formationsridning, kyrkritt och sedan en bal på lördagskvällen, då det är långklänning som gäller. Den helgen vill jag inte missa.
Finns det även tävlingar för er husarer?
– Ja, fast inte så många numera och det kan jag sakna. Vi tävlar bland annat i terräng, hoppning och sabel. Både jag och Cricko har vunnit sabeltävlingar.
Har du tävlat med häst utöver husarerna?
– Jag tävlade i hopptävlingar med Bonita på höjden 1,10 meter vilket är bra. Jag var även placerad på distansritt på fem mil.
Ett av de största evenemang som hon och hästen har deltagit i var Svenska Arméns 500-årsjubileum i somras. De svenska militärförbanden och husarerna samlades då i Stockholm för en stor folkfest.
– Det var jättekul att få vara med där och vi hade en stor uppvisning på Gärdet. Det var en upplevelse att även få se de andra förbanden i armén.