-- Det blir en organisation som är en återgång till hur det en gång varit. Det är inte fel att gå tillbaka till något som man haft förut, om erfarenheten säger att det ändå är det som fungerade bäst, säger Birgitta Widén.
Det som "man haft förut", under större delen av 90-talet, var en föreståndare på varje förskola, samt i den administrativa överbyggnaden en deltidsanställd assistent och en chef.
Lättfattligt och logiskt med andra ord.
Sedan blev det något annat.
Och omorganisationer i omgångar.
Nu blir det begripligare igen.
Fast föreståndarna heter samordnare och assistenttjänsten, som försvann när kommunen sparade som allra värst, återkommer inte.
Så Birgitta Widén får både sköta köhanteringen (som låg på den indragna assistenttjänsten) och vara ansvarig chef för verksamhet och personal.
-- Det blir en tuff tjänst, det får jag räkna med, men jag vet också att jag får god hjälp. Det finns en himla duktig personal på Boxholms förskolor, så jag känner mig inte ensam. Vad som också bidragit till att jag sökte tjänsten var Agneta Bergquist, som blir min överordnade, och som jag tycker är en väldigt duktig ny förvaltningschef.
Birgitta Widén är i grunden fritidspedagog som sedan byggts på med universitetskursen pedagogisk administrativ utbildning. Hon har jobbat med stora barn (på fritidsgård i Mjölby), med små barn (på barnstugor i Boxholm) och med mellanstora barn (som nu senast i förskoleklass och fritidshem i Åsbo skola). Och hon har också delvis (som vikarierande barnom-sorgsassistent) redan prövat på det jobb som hon i dagarna börjar.
Fast nu blir ansvaret större.
-- Jag har absolut inte tröttnat på att jobba med barn, men det här är nog sista chansen för mig att göra något annat, och den vill jag inte försitta. Om det trots allt visar sig att jag hoppar i galen tunna skulle jag inte tveka ett ögonblick att gå tillbaka till en barngrupp igen. Jag har haft fem jätteroliga år i Åsbo.
Barn mår dåligt. Barn far illa. Allt oftare möter oss sådana rapporter. Har du med egna ögon själv sett en utveckling till det sämre vad gäller barns psykiska hälsa under dina två årtionden i barnom-sorgssvängen?
-- Jag har faktiskt väldigt mycket varit förskonad från att drabbas av tråkiga iakttagelser eller upptäckter på de arbetsplatser jag varit, men visst håller jag med om att barnen fått det sämre. Man hör ju runt omkring hur det kan vara. Många barn har det jobbigt, och många familjer har det jobbigt, och det är en otrolig viktig uppgift för oss i förskolan att uppfatta och vara uppmärksamma på signaler om detta, svarar Birgitta.
Hon menar att det inte nog kan understrykas hur viktigt detta är, att hjälpinsatser kan sättas in tidigt. Samtidigt poängterar hon hur svårt det är för förskolepersonal att läsa av hur barnen verkligen har det och hur de mår.
-- Detta att lära sig tyda signaler behövs det kontinuerlig fortbildning i, och det är någonting som jag tänker göra allt vad som står i min makt för att vi ska satsa på. I en verksamhet som denna måste vi alltid ha barnens bästa för ögonen.
De som i största allmänhet klagar på barnomsorgen, eller förskolan som det numera ska heta, i Boxholms kommun, behöver dock rusta sig med den äkta övertygelsens röst i samtal med Birgitta.
För hennes absoluta uppfattning är att kommunen har en förhållandevis bra barnomsorg, och att den inte har blivit sämre de senaste åren, även om hon medger att resurserna var helt andra och bättre om man går tillbaka 15--20 år i tiden.
-- Jag har själv en dotter som har en flicka på en av kommunens förskolor. Hon har haft barn placerade på flera andra förskolor i en annan kommun. Hon säger att den bästa barnomsorgen hon träffat på är i Boxholm.
Med detta vill Birgitta Widén dock inte ha sagt att allt är så bra som det kan bli. Hennes uppfattning är att kommunens politiker generellt vet för lite om hur det fungerar ute på barnstugorna, men det är ingenting som hon tycker att de ska klandras för eller ges dåligt samvete för.
-- Det är inte lätt att vara fritidspolitiker. De har begränsat med tid, men på något sätt skulle jag vilja få en bättre kommunikation mellan beslutsfattarna, personalen och förskoleföräld-rarna. Jag vill återinföra systemet med kontaktpolitiker för olika förskolor och ge det ett reellt innehåll.
Aktuell som: Förskolechef i Boxholms kommun från 1 januari (tjänsten är nyinrättad).
Ålder: 56 år.
Bor: Villa i Ryttarhagen.
Familj: Maken Sören, som är brandman, samt två vuxna döttrar, Anna-Lena och Pernilla, och deras familjer.
Fritidsintressen: Promenader, med eller utan stavar, skidåkning när det finns snö, samt bokläsning. "Just nu läser jag Harry Potter som jag fått låna av ett av mina fyra barnbarn".
Bästa stunden i veckan: Fredag kväll, "då reflekterar jag över vad som hänt under veckan och ser fram emot att få koppla av ett par dagar inför en ny vecka".