De blev vinnare i honungstävlingen

Saltmandel och honungsfudge – en kombination som gav Boxholmsparet Knutsson segern i biodlarnas kaktävling inför 100-årsjubileet.

Saltmandel och honungsfudge  – en vinnande kombination.

Saltmandel och honungsfudge – en vinnande kombination.

Foto: Mia Karlsvärd

Boxholm2019-07-09 19:48

Biodlarnas riksförbund fyller jämnt i år och firar med att utlysa en tävling bland medlemmarna om det bästa kakreceptet. Enda kravet var att det innehåller honung.

– Vi såg inbjudan och tänkte att vi kunde kombinera två recept vi gjort tidigare, en saltmandelkaka och en honungsfudge, berättar Kjell Knutsson som skapade kakan ihop med hustrun Karin.

Receptet blev så lyckat att det blev en av tre utvalda kakor som Dackeskolans elever bakade ut för provsmakning på Biodlarnas förbundsmöte i Linköping tidigare i vår. Hundra samlade biodlare smakade och röstade. Kjells och Karins kaka vann en klar seger.

– Det var väldigt oväntat, säger Kjell.

Paret Knutsson har haft bin omkring 15 år. Det började med att de lät en kompis placera sina kupor på deras tomt när denne flyttade till lägenhet.

– Då hjälpte jag honom med skötseln och lärde mig att slunga och alla de andra momenten. Sen blev jag så intresserad att vi skaffade egna kupor, berättar Kjell.

I dag har han åtta samhällen, varav några står på egna tomten i Rinna utanför Boxholm, medan några står på lånad plats.

– Jag tycker det bästa med att ha bin är att följa deras liv, hur de organiserar sitt samhälle och delar upp arbetsuppgifterna. Det är oerhört fascinerande att följa, menar Kjell.

Honungsproduktionen är en hobby för honom och försäljning och marknadsföring sköter han själv. Hittills i år har han slungat 120 kilo och hoppas på lika mycket ytterligare på eftersommaren. I år blir ett bra år, medan förra året var extremt.

– Först extremt bra försäsong, och sedan katastrof när torkan kom. Vissa biodlare var tvungna att stödfodra med socker på eftersommaren, berättar Kjell som dock själv klarade sig undan det.

Förutom glädjen med att studera binas fantastiska liv och att njuta av honungen, så gör biodlarna en insats för miljön.

– Det mest allvarliga är att vildbina har minskat kraftigt i antal de senaste åren, bin och andra insekter som pollinerar växter gör stor nytta i naturen.

I viss mån kan bristen på vildbin kompenseras av odlade honungsbin. Men den biologiska mångfalden kräver att minskningen av vilda bin hejdas och att mångfalden i floran ökar. Mer vilda blommor till våra vilda och tama bin, alltså.

Biodlarnas jubileum firas av de lokala föreningarna. I Skänninge där riksförbundet har sin central planeras ett firande 31 augusti.

Biodlarnas jubileumskaka

Ca 10-15 port

Mandelbotten

100 g sötmandel

2 ägg

3 dl strösocker

1,25 dl vetemjöl

100 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal mandeln. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och det smälta smöret.

Häll smeten i en smörad och bröad for. Gärna med löstagbar kant. (Eller som vi gjort, baka i portionsform.)

Grädda mitt i ugnen i 25-30 min tills kakan fått gyllenbrun färg.

Testa gärna med en sticka, kakan kan vara lite kladdig i mitten.

Ta ut kakan och låt svalna.

Honungsfudge

3 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

50 g smör

3 msk honung

100 g hackad choklad (av bra kvalitet, ca 65-70% kakao)

Toppa kakan med sötmandel och flingsalt

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

Koka under medelvärme tills kolan tjocknat, +110 grader, dra av kastrullen från värmen och rör ner smör och honung.

Ställ tillbaka på värmen och låt koka upp.

Dra av kastrullen från värmen och tillsätt choklad, rör tills chokladen smält helt.

Häll kolan över kakan och strö över hackade sötmandlar samt strö över lite flingsalt.

Kan serveras med vispad grädde, glass, eller yoghurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!