De båda startade företaget i somras. Det finns också tre delägare till men det är enbart Hans Åkeson och Anne-Britt Stenward som jobbar aktivt i företaget.
Hans Åkeson och Anne-Britt Stenward har bakgrund som lärare i elektronik respektive ekonomi och de har tidigare också drivit ett utbildningsföretag. Därför kändes det naturligt för dem att starta ett företag som har med elektronik att göra.
De har köpt tillverkningsrätten för den nya trådlösa bredbandstekniken och har redan tillverkat några antenner, som finns på en provanläggning i Stockholm. Deras förhoppning är att så småningom tillverka de här antennerna för kunder runt om i hela världen. Men ännu så länge ger inte antenntillverkningen tillräckliga inkomster, så därför gör man också monteringsjobb åt andra elektronikföretag.
-- Vi tror att många bestämmer sig för den här trådlösa bredbandstekniken när den blir mer tillgänglig. Då ska vi också kunna försörja oss på detta jobb och anställa nya medarbetare, säger Hans Åkeson.
Han hävdar att trådlös bredbandsteknik är ett billigt och bra komplement till tele- och fibernätet, och att flera kommuner och större företag i Sverige redan har upptäckt det.
-- Med trådlöst bredband kan man bygga ut en infrastruktur för bredbandsleverans i områden man annars inte kommer åt på grund av markförhållanden och avstånd. Så slipper man också gräva fram till varje enskild kund, säger Hans Åkeson.
Allt som behövs för den här tekniken är en sändare och mottagare av radiovågor samt länkar emellan om det är långa avstånd. Det ska även vara fri sikt mellan sändare och mottagare. Enligt Hans Åkeson är den här tekniken också perfekt för bibliotek, stora kontor, campingplatser och IT-kaféer där man kan undvika krångel med sladdar och ha datorer var som helst.
Är det inte komplicerat att tillverka dessa antenner?
-- Nej, inte alls. Vi får färdiga kretskort, det är den delen som är patenterad, och vi monterar den på en rostfri plåt som förses med en kontakt och ett plasthuvud. Alla delar mäts på universitetet i Norrköping och antennerna testas på provanläggningen i Stockholm och säljs via grossister.
Boxholm elektronik ägnar sig dock inte bara åt den teknik som ska regera i snar framtid utan försöker redan nu tänka ut vissa förbättringar och utveckla en ny generation antenner som kommer sedan.
Man kan eventuellt bygga en förstärkare i antenner och sända radiovågorna med en högre frekvens. Då får man ännu snabbare och bättre bredbandsuppkoppling. Men det tar sin tid att utveckla det, enligt Hans Åkeson.