De stökiga eleverna tas om hand direkt

Boxholm2005-09-22 00:00

Särskilt undervisningsarbete med Stenbockskolans stökiga högstadieelever ska börja genast. Det har barn- och utbildningsnämnden (BUN) beslutat.

Corren skrev förra veckan om rektor Bertil Schougs förslag på hur problemet med ett tiotal stökiga elever skulle kunna lösas.

På måndagen diskuterade barn- och utbildningsnämnden förslaget.

Politikerna säger sig ha förstått att vissa elever har blivit ett arbetsmiljöproblem för både lärare och andra elever. Situationen i skolan har blivit ohållbar, vilket rektorn också har påpekat tidigare.

En nästan enig nämnd (bara centern reserverade sig) beslutade satsa på Bertil Schougs förslag. Det går ut på att man måste ordna särskild undervisning utanför skolan för de stökiga eleverna samt att kommunen ska starta ett skoldaghem våren 2006.

Klartecken

-- Skolan har fått klartecken att börja jobba med eleverna så som rektorn har föreslagit. Man måste hitta en lokal och även ordna det praktiska. Vi vill också att skoldaghemmet startar i början av nästa år, säger Ann-Marie Flink, BUN:s ordförande.

Tuffa förhandlingar

Skoldaghemmet beräknas kosta en miljon kronor. Pengarna finns inte inom nästa års budgetram. Beslutet innebär att BUN har antagit en budget som ligger på drygt 91 miljoner kronor, vilket är nästan fem miljoner kronor mer än den tilldelade budgetramen 2006.

Både BUN och alla andra nämnder ska uppfylla kravet att anta en budget som är i balans, det vill säga ligger inom den tilldelade ramen.

Varför har nämndens politiker gjort så här?

-- Vi har inte kunnat besluta om en budget i balans, helt enkelt. Situationen på Stenbockskolan kräver åtgärder. En budget i balans skulle leda till att vi får en skola som inte är värd namnet. Det blir tuffa förhandlingar om pengarna i budgetberedningen och kommunstyrelsen, säger Ann-Marie Flink.

De största extra kostnaderna i budgeten står gymnasieelever för, enligt Ann-Marie Flink.

-- Kostnader för gymnasieutbildning har skenat i väg. I nästa årsbudget har det beräknats en kostnadsökning på fem procent, men den verkliga ökningen har varit tio procent. Då är det klart att nämnden måste få mer pengar. Barnen måste kunna gå i gymnasiet, säger Ann-Marie Flink.

Kommunalrådet Per-Arne Larsson (s) vill inte föregå budgetberedningens arbete och uttala sig om BUN:s budgetförslag innan beslut är fattat. Men han säger sig ha förståelse för önskemål om skoldaghemmet.

-- Jag hoppas och tror att vi ska kunna lösa de problem som Stenbockskolan har. De stökiga eleverna behöver hjälp och de andra behöver lugn och ro. Om de här får rätt hjälp nu betyder det också att deras skolgång senare kommer att fungera bättre och inte behöver vara så dyr. Det är också en investering för framtiden, säger Per-Arne Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om