De vill bryta trenden i Boxholm

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2006-12-05 00:00

På tisdag i nästa vecka har samtliga företag i kommunen bjudits in till ett rådslag om att utveckla företagsklimatet. Kommunen är inbjudare. Själva initiativet till dialogen kommer från näringslivssidan. Främst genom Bengt Åke Bengtsson, ägaren till och byggaren av det moderna Boxholms AB med döttrar som Boxholm Stål och Boxholm Ost.

Bengt Åke Bengtsson tror att dåliga siffror i sig, när kommuner jämförs med varandra vad gäller företagsklimat och företagsranking, kan vara en black om foten och hämma nyetablering av företag. Annars är han inte märkbart oroad över det faktiska företagsklimatet.

- Vi har så mycket mogna branscher här i Boxholm. Jag ser ingen risk med det så länge företagen är välskötta och går bra, men vi skulle behöva komplettera med mer tjänsteföretag.

Allmänhetens attityder

Bengtsson tror ändå att allmänhetens attityder och förståelse för kopplingen mellan näringslivet och tillväxten och välfärden behöver ändras, men absolut inte bara i Boxholm

Håkan Glanz är företagschef för Östgöta Enskilda Bank i Mjölby och Boxholm. Han har blivit snopen och förvånad varje gång han sett de problematiska siffrorna för Boxholm.

- Som bankman är jag inte ett dugg orolig. Det finns en oerhörd entreprenörsanda här nere och folk som startar företag ger sig fasen på att klara av det. Det här året har varit helt fantatsiskt. Det är ett sådant oerhört tryck på företagssidan i Boxholm.

Över hälften vill inte växa

En enkätundersökning säger att över hälften av företagen i Boxholm inte vill växa. Håkan Glanz tycker att man måste bedöma siffrorna i ljuset av hur företagsstrukturen i Boxholm ser ut. En handfull stora företag och sedan väldigt många riktigt små, inte mycket däremellan.

Håkan menar att om ett litet företag med tre anställda går bra år efter år, kan det vara gott nog. Det är ett oerhört stort steg för ett sådant företag att anställa en till.

Bengt Åke Bengtsson menar att det är ett generellt problem för hela landet, att företagsstrukturen ser ut som ett timglas i stället för att det som i Tyskland är en jämn fördelning av alla sorts storlekar på företagen

Skolor behöver öppna sig

Åke Carlsson, småföretagare i andra generationen, delar flera åsikter med storföretagaren Bengtsson. De tycker båda att skolorna skulle behöva öppna sig mer för näringslivet och de anser också båda att kommunens tjänstemän är jättebra att ha att göra med.

Vidare tycker de att det numera är ett gott och öppet samtalsklimat mellan företagarna i Boxholm, företagarföreningen fungerar väl

Åke har vidare syn- punkten att "det är inte fint att tjäna pengar i Boxholm" men Håkan Glantz håller inte med.

- Visst, kanske att det är de som tycker att det är fult att tjäna pengar, men i så fall är det lika fult i Skänninge där jag bor, en ort av samma storlek. Detta är inget speciellt för Boxholm.

Fredrik Svaton, kommunens företagsrådgivare, är glad för att samtalen kommit igång.

-Jag tycker man ska ta alla undersökningar på allvar även om de inte ska ses som absoluta sanningar utan som indikatorer på något.

Över hälften av företagen i Boxholm sa i en enkät förra året att de inte ville växa på orten. "Där har ni ett problem", kommenterade landshövding Björn Eriksson.

Sedan kom Svensk Näringslivs årliga kommunrankning som bland annat mäter hur företagarna upplever att attityderna till dem är. Boxholm halkade ner en bit för andra året i rad, nu från 132:a till 154:e plats.

I höstas kom det riktiga bottennappet i Företagarnas och UC:s mätning av hur omsättning, vinstutveckling, nyföretagande och kreditvärdighet förändrats mellan år 1994 och 1995. Boxholm dök från 206:e till 283:e plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om