Förlåt den billiga ordvitsen men det är svårt att låta bli.
Dragkamp är, vid en hastig titt, svårt att ta på allvar. Människor står och drar i varsin ände av ett rep, ska det vara en sport?
- Dragkamp är inte så känt och då betraktas det inte som en sport. Men det är det absolut, säger ungdomslagets coach Anton Frejd, själv framgångsrik dragkampare för Boxholmsklubben Björke SK, som har dragit hem 191 SM-guld sedan starten 1946.
Anton Frejd har spelat fotboll. Varför bytte han sport?
- Dragkamp är hårdare. Det gäller att ligga på hela tiden, det gillar jag.
Han springer flera gånger i veckan, oftare än han tränar dragkamp, och styrketränar ibland.
Hur hans ungdomar tränar varierar. Allt annat än dragkampträning två gånger i veckan bygger på frivillighet.
En av dem, sjuttonåriga Mimmi Schultz, har lämnat ridnigen för dragkampen. Hon kan inte förklara varför men nu är hon en av Björkes lovande unga talanger.
Björke SK har ett 30-tal aktiva dragkampare. Mer än hälften är under 20 år.
- Vi lockar unga men för få stannar kvar tills de blir seniorer. Det måste vi förändra. Men återväxten är god, främst på flicksidan, och vi vi satsar på att locka de yngre, berättar Tomy Karlsson, styrelseledamot Björke SK.
Varför dragkamp? Ungdomslaget fnissar och mumlar självklarheter som "kul" och "bra gemenskap", innan Josefine Hedå formulerar det i sportsammanhang ovanliga svaret:
- Det är så skönt när det går bakåt.
Fotnot: Enda vinnande östgötalag vid helgens elitserietävlingar var Björke/Ydres lag 1 i klassen mixed 560 kilo. I semifinalen besegrades Stenungsunds DK 1 med 3-0 och i finalen Löftadalens DK med 2-1. Se Sporten sid C7 för mer information.