Det är nämligen 50 år sedan han började spela i kommunala musikskolan. Och där är han kvar än i dag, fast nu som lärare på sitt instrument slagverk.
Blåsmusiken är en viktig del av livet i Boxholm, liksom i grannkommunerna Tranås och Mjölby. Alla tre orterna har livaktiga musikkårer och en del musikanter är med i fler än en av dem. På alla orterna lever musikkårerna i symbios med de kommunala musikskolorna, eller kulturskolorna som de numera kallas.
– Det är ju en naturlig rekryteringsbas. Eter att man under några år gått på lektioner så slussas man in i mindre ensembler och så småningom kommer man till musikkåren, säger Thomas.
Så var det för Thomas själv. Precis som för hustrun Christel som spelar klarinett. Och för deras båda barn Mårten, 31, (slagverk), Sara, 27 (valthorn) och sonhustrun Helena (tvärflöjt).
– Det är inget ovanligt att musikintresset går i arv. Och det är inte vi föräldrar som drivit på utan de ville själva börja spela. De växte ju upp i en miljö med mycket musik, säger Thomas.
Det har blivit mycket musicerande i det Fristedtska hemmet i Boxholm under åren och det händer att de spelar ihop fortfarande.
– Senast var faktiskt när Mårtens yngsta döptes. Då stod familjen för både musik- och sånginslag.
Att musiken leder till mycket gemenskap och glädje är uppenbart. Musikkåren har även sökt och fått kontakt med andra kårer, både inom och utom landet. Flera gånger har Boxholms musikkår varit på resa till Tyskland och Holland till olika tävlingar och festivaler. På kontinenten är blåsmusik om möjligt ännu större än i Boxholm. Samarbetet med musiker i tyska vänorten Quickborn startade samma år som Thomas kom in i musikkåren. Det var 1969. Två år senare anslöt Christel.
– Det har blivit många möten och nya vänskaper eftersom vi bott hemma hos varandra både när vi varit där och när de kommit hit till våra blåsmusikfestivaler.
Thomas nöjde sig inte med att vara en glad musikamatör. Redan vid 17 års ålder fick han hoppa in som slagverkslärare på musikskolan och snart åkte han även runt till grannkommunerna och undervisade trumslagarelever. Efter studier på Lunnevad och på musikhögskolan i Malmö är han åter i tjänst som pedagog. Sedan i augusti undervisar han på Linköpings kulturskola.
På lördag är det alltså dags för stor jubileumskonsert i Folkets hus i Boxholm. Omkring 15 före detta kårmedlemmar ansluter. Bland dem ett gäng nu boende i Stockholm därr även dottern Sara ingår. Flera sångsolister deltar också och konferencier är Magnus Karlsson.
Sedan följer luciafirandet som musikkåre numera håller i också. Hur det blir med festivaler, bayerska aftnar och utlandsresor för kåren får framtiden utvisa. Det innebär en väldig massa ideellt arbete att ordna dessa saker.
– Men om väl planeringen går i lås brukar det gå lätt att få alla att jobba paktiskt, säger Thomas Fristedt.
Och just nu är Boxholms musikkår på uppåtgående. Styrelsen är ung och det kommer nya deltagare. Orosmomentet är att många unga Boxholmsbor flyttar efter gymnasietiden. Jobb och utbildning lockar på annat håll. Inget konstigt med det.
– Och det är inte ovanligt att de kommer tillbaka efter några år. Kanske musikkåren och spelgemenskapen här kan vara en av lockelserna, tror Thomas Fristedt.