Efter rekordvinst på skog väntar hårda år i stormens spår

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2005-08-11 00:00

Förra året gav det bästa resultatet på 15 år för Boxholms skogar AB. 2005 blir dock ett förlorat år i sviterna av stormen Gudrun.

Företaget hade just lagt ett rekordstarkt år bakom sig när stormen Gudrun den 8 och 9 januari i år slog till med full kraft. I Boxholm fälldes 90 000 kubikmeter skog av stormen men hårdast drabbades dotterbolaget Örmo Skogar AB som förvaltar 4 000 hektar skog på gränsen mellan Kronobergs län och Blekinge.

-- Det ligger mitt i stormens öga. Där förlorade vi två årsavverkningar medan vi här i Boxholm förlorade en halv årsavverkning, säger Hans Carlander, vd på Boxholms skogar.

Stora kostnader

Konsekvenserna av stormen blir ett rejält ekonomiskt avbräck. Avverkningskostnaderna har dubblerats och prisbilden har halverats. Bolaget räknar med merkostnader på ungefär 20 miljoner kronor.

-- 2005 blir ett förlorat år, men vi kommer ändå att visa ett hyfsat resultat. Vi säljer stora volymer som vi får dåligt betalt för, så vi kommer ändå att göra ett plusresultat, säger Carlander.

Arbetat snabbt

Sen början av året har all verksamhet på företaget kretsat kring att "städa upp" efter Gudrun. Från den 9 januari till den 15 juli har 25-30 personer arbetat med att få den stormfällda skogen till sågen i Boxholm.

-- De har jobbat i skift och även arbetat lördagar och söndagar. Alla har ställt upp fantastiskt och har haft förståelse för att det är bråttom på grund av insekterna som kan börja angripa träden.

Hans Carlander kan också tacka vädrets makter för att de blivit förskonade från insektsangrepp. Eftersom det regnade mycket i maj och juni väntade insekterna med att svärma. Regnet har också gjort att de sluppit skogsbränder.

Aktivt skogsbruk

Till skillnad från många andra skogsägare har Boxholms skogar ändå klarat sig relativt bra. Hans Carlander förklarar det med att de driver ett aktivt skogsbruk.

-- Många har skogen som ett bankkonto och låter den bli för gammal. Ju äldre skogen är desto större arealer blåser ner och de får ingenting betalt. Vi tittar hela tiden på vad vi kan ta ut av skogen.

Skog på tillväxt

Samtidigt ser företaget till att ha skog på tillväxt och höll förra året en låg avverkningsnivå. Med tanke på det är det särskilt anmärkningsvärt att företaget gjorde en rekordvinst på 32,2 miljoner kronor före skatt. Förklaringen är bland annat att det var en bra skogskonjunktur 2004. Men Hans Carlander vill också framhålla vikten av att de har egna anställda med god kännedom om bygden.

-- Vi tror på folk som kan bygden. Det vore vansinne att göra sig av med en sådan resurs. Många av dem är andra generationens skogsarbetare och de kan sin sak.

Att ägaren Gustav Douglas är aktiv och engagerad gör också sitt till att motivera personalen.

Men framtiden är alltså osäker och årets förluster kommer sannolikt att spilla över på kommande år. Ingen vet läget för den kommande hösten och vintern när det gäller efterfrågan och priser. Frågan är om den stormfällda skogen duger som sågtimmer efter att ha lagrats länge och någon efterfrågan på massaved kommer det inte att vara den närmaste tiden.

-- Vi kommer att inrikta verksamheten på att hugga ner lövskog framöver, det tror jag marknaden vill ha, avslutar Hans Carlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om