Elever får rejäl insyn i företagslivet

Projektet "Samverkan skolan--näringslivet" rullar på. När det slutar till sommaren har elever i klass 8 A på Stenbockskolan lärt känna ett 20-tal företag i Boxholm.

Boxholm2004-02-07 08:19

Inom "Samverkan skolan--näringslivet" drivs olika aktiviteter på Stenbockskolan, men "företagsorientering" (möten mellan företagare och elever) är det som förhoppningsvis ska ge den perfekta modellen över hur Stenbockskolan och näringslivet ska samarbeta i framtiden.

-- Det här är ett försöksprojekt och vi jobbar oss fram till det som vi tror är det bästa för båda sidor. Det är meningen att arbetsmodellen för samarbetet mellan skolan och näringslivet sedan sätts in i skolarbetet, säger projektledare Anna-Karin Cardell, som också är ordförande i Företagarna i Linköping och driver Ronja Motivation AB.

Fikar med företagarna

Elever i försöksklassen 8 A är delade i fem mindre grupper och varje grupp träffar samma företagare flera gånger. Gruppen tar först emot företagare på Stenbockskolan och visar runt om i skolan och berättar om hur skollivet fungerar. Sedan fikar varje grupp med sina företagare och pratar ännu mer, både om företaget och om elevernas skolgång samt intressen.

-- På detta sätt får eleverna veta mer om olika företag men de lär också känna folk som driver företag eller jobbar där. Det är viktigt för elever med sådana personliga kontakter, säger Anna-Karin Cardell.

Men det är inte bara kunskaper om företaget och kontakter som eleverna lär få på de mötena. På köpet får de också intressanta historiska kunskaper. Peter Örtlund och Anders Karlsson från Slipmekano AB berättar gärna för sin grupp elever hur de började arbeta och hur det var att vara tonåring i Boxholm på deras tid.

Började jobba tidigt

-- Jag gick ut folkskolan för 40 år sedan. Då var jag 14 år och började genast jobba på Boxholms AB. Från början var jag springpojke men sedan lärde jag mig saker och ting och började göra mer avancerade uppgifter, berättar Anders Karlsson.

Han och ytterligare två kamrater startade företaget Slipmekano 1982. I dag servar företaget den tyngre industrin på orten med reservdelar, lagar stora lantbruksmaskiner och har kunder runt om i Östergötland och Småland. Det går bra för företaget och de är nu nio anställda.

Varken Patrik Jonsson, Christoffer Berggren, Johan Fäldt, Lina Mohlin eller Malin Lagervall, alla 15 år, har några tankar på att skaffa sig ett riktigt arbete. Inte än i alla fall, det räcker med skolan, läxor och plugget. Men de är intresserade av att se vad Slipmekano sysslar med. Bilder i företagets broschyr väcker elevernas nyfikenhet.

-- Det är kul att göra något annorlunda i skolan. Det blir roligt att se hur de på företaget jobbar, hur de svetsar och tillverkar olika delar, säger Malin Lagervall.

Väcker intresse

Det ska eleverna få chans att göra på nästa möte som äger rum på företaget om ett par veckor. Det är också meningen att de får en arbetsuppgift av företaget som de sedan ska lösa i skolan och redovisa svaret för företaget.

-- Genom ett sådant samarbete väcks elevernas intresse för olika saker men de inser också hur viktigt det är att läsa i skolan och att man har nytta av sina kunskaper, säger Anna- Karin Cardell.

Efter varje avslutad kontakt mellan en grupp och representanter för ett företag redovisar grupperna för varandra om vart sitt företag. Så ska de lära känna mellan 20 och 25 företag under projektets gång. Samma projekt drivs även i Mjölby kommun.

-- Det är viktigt för dagens ungdomar att de lär känna näringslivet på sina orter. Det finns många intressanta och bra jobb där, men det krävs också en utbildning för det, säger Anna-Karin Cardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om