Elljusspåret i Flemminge, som är Östergötlands äldsta, rustas upp och förlängs.
Arbetet befinner sig i slutfasen. Om några veckor är allt klart.
Ett hundratal trästolpar har bytts ut mot galvaniserade järnstolpar. Armaturen är vidare ny.
Dessutom har luftledningarna försvunnits och ersatts med nergrävda kablar.
-- Den gamla anläggningen var utsynt. I sina grunddetaljer var den 45 år gammal, även om det har bytts en hel del stolpar under resans gång, berättar Ingemar Nordström, företrädare för stiftelsen Vivåsen.
De föreningar som ingår i stiftelsen har under sommaren genom ideella insatser monterat ner stolpar och tillhörande utrustning från den gamla anläggningen.
Därefter har Janssons Elektro ordnat med resten på uppdrag av Boxholms-hus. Det är Boxholmshus som äger belysningsanlägningen, som står på kommunal mark, och hur det ska bli med skötseln framöver pågår det diskussioner om.
Upprustningen kostar cirka 700 000 kronor. På själva skidstadion har det blivit fler strålkastare än förut och dessutom har några glasfiberstolpar här satts upp i stället för järnstolpar.
-- Det är av säkerhetsskäl eftersom det finns stålstolpar till en högspänningsledning intill. Skulle det bli något fel på högspänningsledningen och det sedan via stolparna går ner i marken ska det inte kunna ledas vidare i de andra stolparna, berättar Per Eriksson på Janssons Elektro.
I norra kanten av elljusspåret har det tillkommet en ny halvcirkelformad slinga på cirka 400 meter och vidare har dragkamparnas träningsplan blivit upplyst. Utökningen har gått att göra med i stort sett samma antal ljuspunkter som förut genom att belysningen mellan skidstadion och Motionsgården offrats.
Den naturliga kopplingen mellan stadion och gården finns inte längre. Vivåsen har ju för skidåkare, orienterare, dragkampare och vanliga motionärer blivit vad Motionsgården tidigare var, när det gäller omklädning, dusch, med mera.
-- Vi ville förlänga själva elljusrundan, och ta vara på det antal stolpar som funnits ner mot Motionsgården. Det kommer också att sprutas snö på den nya slingan, berättar skidåkaren och elektrikern Roger "Gogga" Berggren, som jobbat med upprustningen både ideellt och professionellt.
Nyordningen betyder att det fortsättningsvis egentligen blir två elbelysta spår om cirka 2,5 km, även om de går i varandra. Den som vill slippa den föga motions-vänliga kraftiga stigningen i söderänden av spåret får nu en rejäl runda att springa ändå.
Vintertid blir det konst-snö på hela detta spår.