Eon köper ångcentralen

Eon har köpt ångcentralen vid Boxholmssågen och investerar mellan 50 och 100 miljoner kronor i två nya pannor.

Foto:

boxholm2008-05-13 00:00

- Till årsskiftet 2010-2011 ska vi ha en helt ny produktionsanläggning med 20-25 procents högre kapacitet än i dag, säger Kamilla Björkman, regionchef för Eon Värme Sverige AB.

Eon övertar anläggningen 15 maj. Säljare är Vattenfall Värme Norden AB. Det har varit känt en längre tid att parterna legat i förhandling om ett ägarskifte.

Ingår inte i strategin

Vattenfall har velat sälja eftersom det inte längre ingår i företagets strategi att äga denna typ av mindre anläggningar.

- Vi säljer våra anläggningar först efter en noggrann urvalsprocess och noggrann prövning. Vi vill att de och våra anställda ska hamna i goda händer, säger Karl Bergman, chef för det säljande bolaget.

Ångcentralen i Boxholm eldas med bark, spån och flis från det intilliggande sågverket, Rörvik Timber Boxholm AB.

Sågverksföretaget har en nyckelställning i sammanhanget, eftersom det både är ende leverantören och den dominerande kunden.

Detta faktum, liksom att det finns en sågverkskonjunktur som går upp och ner, är dock inget som oroar ångcentralens nye ägare.

Tror på Rörvik-Timber

- Vi tror långsiktigt både på Rörvik Timber och på Boxholm. Vi har ett gott samarbete med Rörvik sedan många år tillbaka på tre andra orter och företagets volymer har bara gått upp och gått upp, säger Kamilla Björkman.

Samtidigt framhåller hon att en viktig fördel med ångcentralen i Boxholm är att det finns mer än ett ben att stå på.

Det hon kallar för totalvärmeleveranser till sågverket (som inkluderar ansvar för drift, underhåll och bevakning) kombineras med fjärrvärmeleveranser till övrig industri, hyresfastigheter och offentliga byggnader.

Ambitionen är att bygga ut fjärrvärmenätet men Kamilla Björkman vågar inte ha någon uppfattning om vilken potential som finns.

Varför bygger ni nya pannor?

- Verkningsgraden är så pass dålig i de nuvarande pannorna att vi bedömer att det bästa är att bygga nytt. I bedömningen tar vi då också hänsyn till att det blir en miljöförbättring. De nya pannorna får lägre utsläppsnivåer.

Ångcentralen sysselsätter fyra drifttekniker. De nya ägarna planerar ingen förändring av bemanningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om