Visst är även kvinnor välkomna att söka sig till deltidsbrandkåren. I höst ska nya deltidsbrandmän rekryteras och utbildas, och kvinnor är lika välkomna som män, betonar Håkan Jansson, räddningschef på räddningstjänsten i Mjölby och Boxholm.
- Vi ska köra en introduktionskurs för tjejer, berättar han.
Att det skulle vara några problem att rekrytera nya deltidsbrandmän till Boxholm tror ingen. Gemenskapen och trivseln bland Boxholms brandmän är vida känd.
- Jag har en lista med folk som står i kö, säger Stefan Kindberg.
Han började som deltidsbrandman för 24 år sedan men utbildade sig till brandmästare och är i dag stationschef i Boxholm. Han har ansvar för personalen och all utbildning inom räddningstjänsten i Mjölby och Boxholm.
Industrin i Boxholm stöttar brandkåren ekonomiskt och psykologiskt, genom att vara välvilligt inställda till att anställda är deltidsbrandmän.
Att det finns jobb på orten tror Håkan Jansson är avgörande, för att få deltidsbrandmän överhuvudtaget.
- Inställelsetiden är fem minuter och då måste man jobba nära brandstationen, annars går det inte. På orter där det inte finns arbetstillfällen är det av naturliga skäl svårare att rekrytera folk, säger han.
Kamratföreningen ordnar julbord och inredde nyligen en myshörna, där brandmännen kan sitta ner efter ett pass i gymmet eller bastun. Enligt avtal får brandmännen både tvätta bilen och byta däck på brandstationen.
- Det gäller ju att behålla dem man har, och personalvårdande insatser ska inte underskattas, säger Håkan Jansson.
Lennart Pedersen, eller Peda som alla säger, bor ett stenkast från brandstationen. Han började som deltidare för 20 år sedan för att han behövde en extrainkomst.
- Det gäller att hela familjen är med på det, för under jourveckorna kan jag inte åka utanför femtioskyltarna, säger Peda lite skämtsamt.
Att bli brandman var också att uppfylla en gammal pojkdröm.
- Jag tror nästan att deltidsbrandmännen är hetare än heltidsbrandmän, det blir mer som ett intresse än som ett jobb för oss, funderar han.
Alla deltidsbrandmän får göra ett test varje år för att se om de klarar att fortsätta. Peda har inga planer på att lägga av.
- Jag kör så länge jag hänger med. Efter några år blir det som en livsstil.