-- Vi har inget personligt emot Malexander skola, men det är det enda som vi kunde peka på. Förslaget om nedläggningen dyker upp varje år och så var fallet även den här gången. I sista stunden har kommunstyrelsen skjutit fram pengar och räddat skolan, säger Anders Risberg, förhandlare för Lärarnas riksförbund.
Har ni några fackmedlemmar på Malexanders skola? Vad ska de tycka om förslaget?
-- Nej, men det har både Kommunal och Lärarförbundet som varit överens med oss i MBL-förhandlingarna med kommunen. Vi förstår att Malexanderborna vill behålla sin skola, men finansieringen av skolan är ett återkommande problem. Det är inte bra för någon att skolan varje år hotas av nedläggning, säger Anders Risberg.
Enligt honom har det från fackligt håll föreslagits att kommunen bör undersöka om det finns intresse och möjlighet att ett antal elever från Blåvik och Boxholm skjutsas till Malexanders skola som i dag har 19 elever (förskoleklassen inräknad).
-- Det skulle kunna bli ett bra alternativ. På så sätt skulle man försäkra elevunderlag i Malexander skola för framtiden, samt minska antalet elever i Stenbockskolans klasser, säger Anders Risberg.
Han är väldigt kritisk emot alla besparingsförlag som berör skolan, men särskilt emot sammanslagningen av fyra sjuor till tre åttor på Stenbockskolan. Enligt honom kan detta få för-ödande konsekvenser för skolverksamheten.
-- Vi har redan alldeles för lite resurser för elever som behöver stöd. Och det är mycket lättare att hjälpa sådana elever i mindre klasser än om de hamnar i stora klasser, säger han.
Anders Risberg påpekar att statistik visar att Boxholms kommun har bland den lägsta kostnaden i Sverige per elev. Därför är det, enligt honom, mycket olyckligt att kommunen har bestämt sig för att spara ytterligare på skolan.
-- Nu är Stenbockskolan fin och renoverad. Men vad hjälper det om verksamheten skärs ner år efter år. Det är också frågan om hur det blir med de så kallade Wärnerssonpengarna, säger Anders Risberg.
Wärnerssonpengarna är ett statligt bidrag som ges till kommuner för att öka lärartäthet i skolan. Om kommunerna får bidraget, men inte ökar lärartätheten, måste pengarna betalas tillbaka.
Elisabeth Holmertz och Anna Örtlund-Frimodig, som har deltagit i MBL-förhandlingarna som representanter för Lärarförbundet, avböjer att kommentera sina ställningstaganden. Och Kommunals företrädare i förhandlingarna lyckades vi inte nå för en kommentar på tisdagen.
Kommunfullmäktige tar ställning till budgeten på måndag.