Fem år - sedan åkte Tareq ut

Småbarnspappan Tareq Ahmed Aziz har i fem års tid varit timvikarie inom äldreomsorgen i Boxholm. Han är det inte längre och anser sig ha fått sparken för att han varit obekväm.

Foto:

Boxholm2008-01-20 00:00

- Jag vill bli rentvådd från omsorgschefens falska anklagelser, säger en bitter Tareq som är utbildad undersköterska.

Tareq kom till Boxholm 1991. Är från Irak men hade bott i Ryssland några år när han anlände till Sverige nyårsafton 1989. Enligt arbetsgivaren har han för stora språkproblem.

Inte förstår

"Jag är orolig över att Du inte förstår våra instruktioner och att de gamle därför kan bli felbehandlade eller kan komma till skada", heter det i omsorgschef Rozita Hedqvists brev till Tareq Ahmed Aziz, om varför hans tjänster inte längre efterfrågas av Boxholms kommun.

Extra ansvar

Enligt Hedqvist får arbetskamraterna ta ett extra stort ansvar när Tareq vikarierar, han rapporterar mycket knapphändigt och dokumenterar aldrig själv.

Han har vidare svårt att rätta sig efter vad arbetsledning och arbetskamrater säger.

"Skitsnack"

Skitsnack, menar Tareq, som hävdar att hans problem med sin arbetsgivare bottnar i att han hösten 2006 började ifrågasätta varför han inte fick jobba mer än vad han gjorde.

Han såg en tendens att unga kvinnor, tonåringar, utan undersköterskeutbildning ringdes in på jobb alltmer medan han själv mer och mer fick stå åt sidan.

Det syns visserligen inte på löneutbetalningarna för 2006. Tareq förklarar det med att han fick hoppa in på så mycket extravak.

- Jag blev en person som togs till som en sista utväg. Det hände att personalen ringde till mig kl 23.30 och bad mig jobba samma natt. Jag ställde alltid upp.

Efter flera resultatlösa samtal med olika chefer, om varför han särbehandlades, anmälde Tareq kommunen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter utredning avskrev DO ärendet.

Tareq har dock inte gett upp hoppet om att DO ska titta mer på hans fall.

Många nattpass

Tareq tycker det är konstigt att kommunen slår ner på att hans svenska är bristfällig, samtidigt som man under flera år låtit honom jobba mycket nattetid då det sällan finns kollegor nära till hands att fråga om hjälp.

"Vi vill tacka"

Tareq visar ett svar från 30 januari förra året på en fast tjänst som han sökte i kommunen.

"Vi vill tacka Dig för det intresse Du visat för tjänsten, och ser Dig gärna som sökande till andra tjänster hos oss i framtiden", hette det i enhetschef Kerstin Säbergs brev till Tareq.

Mindre än två månader senare är knappast Tareq vatten värd när kommunen yttrar sig över Tareqs första anmälan till DO.

Kommunchefen Göran Lundström skriver svaret och åberopar verksamhetsansvarige chef Rozita Hedqvist som sagt "att man vid ett flertal tillfällen pratat med Tareq och förklarat för honom att hans beteende gör hans möjligheter till anställningar mycket begränsad".

Tackat nej

Kommunchefen skrev också i yttrandet till DO att Tareq erbjudits svenskundervisning för att komma tillrätta med sina språkproblem men att han tackat nej till det.

- Det stämmer inte. Rozita Hedqvist föreslog att jag skulle gå bredvid på en arbetsplats. Då hade jag fått gå där och jobba gratis. Det är inte svenskundervisning, säger Tareq.

Tareq tycker inte att han mötts av några klagomål förrän han började bråka med sin arbetsgivare.

Han säger att han varit stolt som fått jobba som undersköterska och fått hjälpa äldre människor.

Han säger med ett litet roat leende på läpparna att bland de gamla har det funnits de som varit lätt förskräckta för honom medan andra sett honom som en ängel.

- Nu ser det helmörkt ut. Jag går och stämplar. Jag är deprimerad och sover dåligt.

- Jag tycker du ska fråga kommunen om det inte fanns någon annan lösning än att sparka mig.

Tareq Ahmed Aziz är också besviken på facket, Kommunal, han tycker sig inte ha fått någon hjälp från det hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om