Det är en av flera besparingsåtgärder. Åtta rum på servicehuset Domherren ska stängas och Vallonen, korttidsboendet med rehabilitering, som skulle ha öppnats efter att de dementa hade flyttats ut därifrån, öppnas först nästa år.
En del förändringar är redan på gång medan andra, bland annat uppsägningarna, väntas socialnämnden besluta om på onsdag 22 september.
Åtskilliga av de anställda inom omsorgen känner oro och rädsla inför de kommande förändringarna. De tycker också att det har blivit rörigt på jobbet med för många omställningar. Flera har blivit förflyttade med kort varsel till ett annat jobb.
De mår inte bra och deras kritiska åsikter har nått Corren. Men de vågar inte berätta öppet om det på grund av rädsla för repressalier.
Rozita Hedqvist, Boxholms omsorgschef, säger sig ha förståelse för de anställdas känslor, men avvisar bestämt att kritiska åsikter ska kunna påverka vilka som ska bli uppsagda.
-- Det är självklart att folk oroar sig för sina tjänster och att de undrar hur det ska bli med arbetskamrater om de byter arbetsplatser. Och att de med kortare anställningar är oroliga för sina jobb. Oron brukar också sprida sig. Det finns dock LAS-regler som alla arbetsgivare följer, säger hon.
Att anställda som tidigare har jobbat inom ett omsorgsområde förflyttas till ett annat har dock ingenting med besparingar att göra. Det är en del av den pågående omorganisationen av äldreomsorgen. Och att det finns kritiska röster är också normalt.
-- Många är rädda för förändringar och därför reagerar man så. Men en omorganisation är nödvändig. Vi har minskat antalet särskilt boende och vi ska bygga ut hemtjänsten så att alla äldre som vill kan bo hemma så länge som möjligt. Vår nattpatrull fungerar väl. De äldre ska inte tvingas flytta till servicehus i onödan, säger Rozita Hedqvist.
Hon påpekar att hennes uppdrag är att göra en god äldreomsorg för de pengar kommunfullmäktige tilldelar. Omsorgsverksamheten har gått back i många år i rad och även årets minusresultat är en del av förra årets synder. Nämndens budget var en glädjekalkyl, där det inte fanns budgeterade semesterlöner till vikariepoolen och en hel tjänst glömdes bort.
Tidigare omsorgschefer har misslyckats med att hålla sig inom budgetramarna och det är därför som Rozita Hedqvist, med sin erfarenhet av tidigare omorganisationer, har anställts. Hon poängterar dock att man inte ska blanda ihop nedskärningar med omorganisation.
-- En omorganisation är positiv och viktig. Det är synd att den kolliderar med pengabrist. Men det är viktigt att påpeka att ingen av de äldre som behöver hjälp är nekad hjälp, säger Rozita Hedqvist.
Förändringsarbetet innebär dock inte bara organisatoriska förändringar. Man måste också ändra synsätt och för det krävs tid, enligt henne.
-- De dementa, handikappade och äldre som inte kan bo ensamma ska självklart bo i särskilt boende. Men det naturliga ska vara att man bor hemma och får all hjälp i hemmet. Både från hemtjänsten och sjukvården. Det är bättre för de äldre och kostar mindre, säger hon.
Rozita Hedqvist ska på måndag ha ett stort möte med alla anställda inom omsorgen.
Vad ska du säga till dem?
-- Att vi fortfarande inte vet vilka som får gå eller hur allt ska se ut. Vi ska försöka behålla så många som möjligt, men alla kan inte stanna. En personalövertalighet har förekommit länge.
-- Vi har också många långtidssjukskrivna vilket bör lösas. Det finns också vissa lösningar, till exempel pensionserbjudanden, som kostar pengar och som jag nu inte vet om vi får pengar till.
Varför har ni möte om det inte kommer något nytt?
-- För att de anställda ska kunna ställa sina frågor direkt till mig och för att det är bättre med ett möte än att skriva en lapp med ett meddelande.
Kommunal är också kritiskt mot vissa förändringar?
-- Det är deras jobb att kämpa för de anställdas tjänster. Men de själva har inte kommit med något annat förslag.
En del av de boende har reagerat på nya regler att man ska ha egna sängkläder och en del annat?
-- Både Svalan, Domherren och Duvan är eget boende. Då är det en integritetssak att man bestämmer själv vad man ska ha. I eget boende ska man helst ha egna saker, inte institutionens. Det ska likna ett eget hem.
Kommunal ville inte yttra sig mer om MBL-förhandlingar och om de planerade föränd-ringarna förrän man har justerat protokollet.