För dyrt ta bort delade turer

Boxholm är en av de kommuner i västra länsdelen som inte kunnat komma överens med fackförbundet Kommunal om att ta bort de delade turerna.

Boxholm2015-12-21 08:00

Kommunal gjorde för två år sedan upp med Sveriges kommuner och landsting, SKL, att arbeta fram en handlingsplan för att kommunerna ska minimera antalet så kallade delade turer, att den anställde har sin arbetstid uppdelad i två pass under samma dygn.

Kommunals distrikt i västra Östergötland har gjort framställan till kommunerna.

Bland annat ska alla raster på över en timme räknas som att arbetstiden delas. Ekonomiska medel ska skjutas till för att minska dessa pass. Man ville för det tredje att minska användandet av vikarier där det finns behov av fast anställd personal.

Detta arbete har gett olika resultat i olika kommuner. I Mjölby har man kommit längst.

– Vi har nått en överenskommelse om att medlemmarna ska jobba högst två av fem helger och delade turer förekommer i stort sett bara om personen själv vill ha det, säger Kommunals distriktsordförande Marie Särud.

I Boxholm anser kommunstyrelsen att kommunals framställan inte är möjlig att tillmötesgå. Främst av ekonomiska skäl, men man pekar också på att följden blir långa helgpass, och stort behov av vikarier.

”Fler kommer att sjukskriva sig dessa långa pass/.../och viss personal kommer troligtvis att känna att man inte orkar en hel dag/.../och sjukskriva sig”, skriver kommunstyrelsen i sitt beslut, men också att kommunen kommer att arbeta för en förändring.

– Det är absolut inte bra. Men vi gör så mycket vi kan för att minska de delade turerna, säger Britt-Marie Johansson, kommunalråd (S) i Boxholm.

Även i Vadstena har ekonomin uppgivits som skäl till att man inte kan avskaffa delade turer, medan man i Ödeshög har kvar en delad tur var tredje vecka i sina scheman. I Motala pågår just nu en kartläggning av arbetstiden bland Kommunals medlemmar.

På Kommunals avdelning Öst i Norrköping menar ombudsman Mikael Lundberg att kraven på bättre schema inte bara handlar om att förbättra villkoren för medlemmarna.

– Det handlar om att det kommer nya generationer. De kommer att vara högt kvalificerade och titta noga på arbetstider när de söker jobb. Kommunerna måste se över hur man organiserar arbetet. Har man rätt bemanning? I dag är det jättetajt på många ställen. Våra medlemmar får springa mellan jobben för att hinna, säger Mikael Lundberg.

Delade turer

Fack och arbetsgivare kan komma överens om andra arbetstidsregler än de som gäller enligt arbetstidslagen. Överenskommelsen måste stå med i centrala kollektivavtal och får inte ge sämre villkor än lagtexten.

Arbetstidslagen styr frågor som veckoarbetstid, jourtid, övertid, nattarbete, dygns- och veckovila samt rätt till raster.

Om parterna inte kan komma överens om vilka avvikelser från lagen som ska gälla, så är det Arbetsmiljöverket som bestämmer om det är ok att ha andra arbetstider än de som gäller enligt lag.

Enligt Arbetsmiljöverket är delad arbetstid en av flera faktorer i arbetstiden som kan leda till ohälsa. Andra faktorer är skiftarbete, nattarbete och förväntningar på att ständigt vara nåbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om