-- Det känns tråkigt att diskussioner om vår skolas nedläggning återkommer varje år. Hittills har vi föräldrar alltid pustat ut när hotet om nedläggning upphör.
Men den här gången vill vi inte vänta på Boxholms kommuns nästa årsbudget och eventuella nya sparkrav för vår skola, säger Roland Ekström, ordförande i Malexanders föräldraförening.
Föreningens medlemmar har redan haft några möten med Boxholms politiker och presenterat sina idéer samt de saker som de redan har gjort, som till exempel en broschyr om Malexander.
-- I broschyren presenterar vi Malexander som ett bra ställe att bo på, där skola och barnomsorg är utmärkt. Broschyren ska tryckas i flera tusen exemplar och skickas till många platser i grannkommuner, säger Ann-Charlotte Ingschöld från föräld-raföreningen.
Dessutom ska den skickas till alla de som står i tomtkö i Linköping. Det finns gott om platser att bygga på i Malexander, vilket föräldraföreningen tänker lyfta fram.
-- Malexander är en del av Boxholm och vi sitter alla i samma båt. Därför är det viktigt att vi samarbetar. Vi vill komma med konkreta förslag så att Boxholms kommun inser att vår ort och Malexanders skola är en resurs för hela kommunen.
Just nu går 20 barn i Malexanders skola och förskoleklass. Både Roland Ekström eller Ann-Charlotte Ingschöld anser att Malexanders skola fungerar bra för alla elever.
-- Genom åren har skolan haft flera elever som inte hade varit accepterade på sina skolor. Här har de fungerat alldeles utmärkt. Våra barn är inga änglar men på en liten skola blir alla barn sedda och alla tar hand om varandra. Kommunen bör utnyttja det mycket mer, säger Ann-Charlotte Ingschöld.
Hon har en lång erfarenhet av det som hon pratar om. Ann-Charlottes syskon gick på Malexanders skola och hennes tre barn gör det nu. Enligt henne är varje ny generation förtjust i sin skola.
I samarbete med företagare, föreningar och andra i Malexander håller föräldraföreningen på att utarbeta olika förslag för friluftsdagar och skolläger, både till barn från egna kommunen och från andra kommuner.
-- Häromdagen tillbringade många av Stenbockskolans elever sin friluftsdag här och pimp-lade i Sommen. När vi blir klara med vårt jobb ska Malexander kunna erbjuda färdiga arrangemang med många olika aktiviteter för elever, som ridning, fiske, simning och mycket annat, säger Ann-Charlotte Ingschöld.
Just nu ägnar hon och många andra föräldrar en hel del av sin tid åt planering av "medeltidsdagen". Det sker 27 april och innan dess ska alla medeltida kläder för nästan hela byn bli sydda.
Flera turneringstävlingar, en medeltidsmarknad med hantverkare från hela länet, teater, musik, allt kommer att bli som på 1300-talet. Medeltidsdagen är knuten till Birgitta--jubileet och många gäster är bjudna till denna stora folkfest.
-- Vi vill att hela länet och hela landet får upp ögonen för Malexander vid det tillfället. Sedan tänker vi också utnyttja vår erfarenhet av medeltidsdagen. Vi ska ordna "medeltidsläger" regelbundet för de intresserade skolorna och även andra, säger Ann-Charlotte Ingschöld.