I Boxholm har man tidigare haft ett så kallat närlaboratorium. Det har fungerat utmärkt men på en så liten mottagning som i Boxholm är det i längden svårt att erbjuda denna höga service.
Därför utför vi numera endast själva provtagningen och skickar proverna till ett mycket välrenommerat laboratorium. Detta är numera rutin på de flesta vårdcentraler i Sverige. För ett fåtal patienter har denna nyordning inneburit vissa olägenheter men genom att justera våra rutiner så kommer dessa på sikt att minimeras.
På alla vårdcentraler inom Carema primärvård har vi diabetesmottagningar med sjuksköterskor som besitter fullgod kompetens. Vi är alla med i Nationella diabetesregistret och det finns ett mycket aktivt nätverk av diabetessköterskor för kompetens- och erfarenhetsutbyte.
Även i Boxholm skall vi ha en egen diabetesmottagning. Därför planerar vi att en av våra sjuksköterskor skall gå en 10-poängsutbildning i diabetesvård under hösten, därefter kommer hon att "skolas in" i arbetet under lång tid av den utomordentligt duktiga diabetessköterska som vi nu har via Mjölby VC.
På Boxholms nya vårdcentral arbetar vi sedan en tid tillbaka för att förbättra vår service till invånarna i Boxholm.
I början på maj börjar vi med kvällsöppet två kvällar i veckan, det är bra för dem som yrkesarbetare men även andra kan uppskatta att få komma till vårdcentralen senare på dagen.
Samtidigt ger vi våra patienterna möjlighet att via telefon boka en akuttid samma dag vilket innebär att vi kan ta bort den öppna infektionsmottagningen som lett till köer och långa väntetider.
Om ytterligare någon månad planerar vi också att låta patienten gå direkt till doktorn eller den vårdgivare som skall besökas utan onödigt stopp via reception. Samtliga dessa åtgärder syftar till att öka tillgängligheten vid vårdcentralen för Boxholmsborna.