"Ro för livet" har med god marginal dragit in över 500 000 kronor. Insamlingen kommer att pågå fram till midsommar då slutsumman som ska lämnas till cancerforskningen fastställs.
Alla som skänkt en slant och engagerat sig, kommer direkt att se resultatet av "Ro för livet". Pengarna går nämligen till två konkreta forskningsprojekt om bröst- och tjocktarmscancer vid Hälsouniversitetet i Linköping.
Det ena bedrivs av docent Charlotta Dabrosin som forskar om hur könshormonerna påverkar bröstvävnaden hos kvinnor. För två år sedan fick hon 200 000 kronor från Cancerfonden till verksamheten.
Det andra är ett delprojekt inom en pågående forskning om hur tjocktarmscancer utvecklas och bör behandlas. Den forskningen leds av docent Xiao-Feng Sun som i sitt arbetslag har läkaren Annica Knudsen. Hon gör just nu AT-tjänst i Norrköping, men vill forska i de biologiska faktorer kring tjocktarms- cancer. Det är först nu det finns pengar till det delprojektet.
-- Att det kommer pengar via en sådan här enskild och omfattande insamling är unikt. Jag har varit professor sedan 1980 har aldrig varit med om något liknande, säger Bo Norden-skjöld som fick uppdraget att föreslå destination för insamlingen.
Han betonar noga att han själv inte är inblandad i de två projekten och att han inte på något vis är jävig. Han anser att de utvalda ämnena väl representerar angelägen, auktoriserad forskning som konkret kan följas.
Bo Nordenskjöld var själv i Malexander under söndagen när "Ro för livet" avslutades i bland annat kyrkan.
-- Jag är väldigt imponerad av det som gjorts och tycker det är fantastiskt att tråkigheter kunde vändas till en sådan kraftsamling, säger han.
Diakon Heléne Cederlöw och kyrkoherde Lars Cederlöw är själva lite tagna över att "Ro för livet" engagerade så många och så mycket.
-- Vi är oändligt tacksamma för att allt gått i lås. I efterhand förstår vi hur stort det blev och att vi kanske kunnat samla in ännu mer pengar om vi tagit tjänstledigt. Men samtidigt har projektet skapat otroligt många nya kontakter med människor som annars inte är med i församlingsverksamheten, men som nu hittat oss. Jag tror att vi visat att svenska kyrkan står för trovärdighet, tror Heléne Cederlöw.
Slutligen ska vi reda ut det där med båten. Det sommaskepp som ska ligga i Malexander är förstås hembygdsföreningens egen båt som också byggts under våren och som för övrigt invigdes i söndags.
"Ro för livet-båten" kommer att stanna i Ekeby pastorats ägo, men var den ska placeras är inte avgjort.
Just nu talar det mesta för att den ska ligga i Blåvik.
Kvar i Malexanders kyrka stannar dock miniatyren av sommaskeppet som Bo Andersson överlämnade under gudstjänsten.
Han har lagt ned själ och hjärta på både det stora båtbygget och den detaljrika modellen. Den senare gjordes på tre veckor.