Biblioteket är inte bara ungt och fräscht, det står dessutom mitt i byn, både bokstavligt och bildligt talat. Skyltfönsterna vetter mot Storgatan och så fort man stigit in i kommunhusets foajé träffar blicken ofrånkomligen ingången till den ljusa bibliotekslokalen.
Biblioteket är också en av de mer vanliga arrangemangsplatserna i kommunen för att inte tala om den ständigt pågående utställningsverksamheten.
-Vi vill ge människor tillfälle att visa upp vad de kan. Det är en del av det vi säger i vår verksamhetsidé att vi vill bidra till att göra människor stolta över Boxholm, kommenterar bibliotekschef Lena Johansson, själv inflyttad från Uppland för många år sedan.
Biblioteket har mer än en verksamhetsidé, den har en hel biblioteksplan. En sådan ska enligt en två år gammal lagstiftning finnas i varje kommun med möjlighet för invånarna att ta del av hur bibliotekspersonal och kulturansvariga politiker tänker och tycker om strategier för framtiden.
Boxholms första biblioteksplan ska antas i kommunfullmäktige i nästa vecka.
-Det är väldigt roligt att politikerna är så stolta över biblioteket. Per-Arne (kommunalrådet Per-Arne Larsson, Correns anmärkning) kommer ofta ner när han har gäster och visar dem biblioteket, och från förstagångsbesökarna får vi ofta höra spontant "oj, vilket trevligt bibliotek". Jag vet inte riktigt vad det är som attraherar. Det är kanske detta att det inte är rakt och precist, det är färg och form och det händer hela tiden saker, säger Lena Johansson.
Lena liksom en av hennes arbetskamrater, Gen Larsson, arbetade båda på det gamla biblioteket som förstördes i en brand 1995. Det nya biblioteket invigdes 1997.
Har det nya biblioteket kommit att fungera som det var tänkt?
-Ja, tiden efter branden hade vi tid för reflektion och tänkte mycket på hur biblioteket skulle kunna vara i framtiden. När vi läser vad vi skrev då tycker jag att det fortfarande håller, men dagens biblioteksanvändare efterfrågar ett bredare utbud av tjänster än vad vi då kunde föreställa oss.
Boxholmsbibliotekets siffror för utlåning, besökare, mediaanslag, och vilka parametrar som än väljs, ligger över genomsnittet för länet.
Ändå finns det mycket som kan förbättras och statistiken säger inte allt. Lena Johansson är den förste att påpeka detta.
-Vi gör inte särdeles mycket för ungdomar. Vi har våra datorer att erbjuda, liksom "värmestuga", de får vara här inne helt enkelt, och de kan givetvis låna böcker och ta del av den allmänna servicen, säger Lena som skulle vilja erbjuda tonåringarna mer.
-Många ungdomar har sina speciella intressen inom litteratur, konst och kultur och vi skulle vilja utveckla biblioteket, så att vi kan ta vara på deras kreativitet. Det kan gälla allt från minikonserter och utställningar till poetry slam-kvällar.
Enligt biblioteksplanens utvecklingsmål ska tjänsten som barn- och skolbibliotekarie utökas från en halvtid- till en heltidstjänst. Det skulle göra det möjligt att ha skolbiblioteket på Stenbockskolan öppet betydligt mer än dagens nio veckotimmar, och samtidigt utveckla nya former av verksamhet för ungdomar knutet till det vanliga biblioteket.
Ett annat utvecklingsmål är att ut-öka antalet studieplatser i bibiloteket.
I dag finns det bara två, i det så kallade Atterbomrummet, och det rummet används till mycket annat också.
Därför kan det ibland inte finns någon studieplats att tillgå alls.