Undertecknad vet inte om Ocean Symphony ska kallas båt eller fartyg men hon associerar mer till båtliv i Karibiska havet och Miami än till småskaligt dito i Sommen.
Sammanlagt 740 hästkrafter under kölen tilltalar Jonny Lagg som på 1980-talet var en duktig dragracingförare med flera segrar på Mantorp Park. Och det var också dragracingens förtjänst att han hamnade i USA 1985.
-- Vi åkte över och körde World Series i två år. Sen blev jag kvar och startade en speditionsfirma "California Shipping" i Los Angeles för containerfrakt tillsammans med en svensk kompanjon. Efter tio år "over there" sålde jag min del och återvände till Boxholm.
Historien om hur Ocean Symphony hamnade i Laxberg är värd att berättas. Fartyget gick i beställningstrafik utanför Boston när det under en tur med autopiloten inkopplad när ena motorn lade av i 25 knops fart. Följden blev en häftig babordsgir och upp på en grynna innan rorsman han reagera.
Kölen slogs sönder liksom propellrar och axlar och fartyget gick till botten. Maskinerna är dock original. Jonny har bara bytt lager och ringar.
- Hon bärgades ganska fort men på grund av oenighet mellan ägare och försäkringsbolag blev hon liggande på land i över ett år utan att någon jobbade med henne. Jag var sugen på en större båt och hade vissa kontakter ute och fick så småningom ett tips som ledde till köp efter förhandlingar med försäkringsbolaget.
Jonny säger att det är oväsentligt hur mycket hon kostade utan det som är viktigt hur det gick till att få hem henne till Boxholm. Han och kompisen Rolf Andersson flög över och monterade ner all överbyggnad på en vecka.. Sedan vidtog transport via New York och Göteborg till Laxberg.
Men han rekommenderar ingen att försöka göra ett klipp hos ett försäkringsbolag. Det finns stor risk att bli uppskörtad om man inte är van vid amerikanskt affärsliv.
-- När jag begärde in offerter om transport från Boston till New York, en sträcka på 25 mil, varierade priserna från 1 800 till 8 000 dollar. Tack vare erfarenheten av transportbranschen kunde jag undvika de fällorna.
En 18 meter lång båt med högt skrov är inte lätt att manövrera i trånga vatten som Sommen.
-- Hon är ganska känslig för sidvind men det går att lära sig, säger Jonny som för något år sedan tog skepparexamen. Det finns också bogpropellrar för att underlätta manövreringen i trånga hamnar.
Ocean Symphony är av modell pilothusbåt och kännetecknas av stora utrymmen och en komfort som hemmavid.
Bakom den väl tilltagna styrhytten ligger en kombinerad salong och pentry med kylskåp, vanlig spis, mikrovågsugn och diskbänk med avställningsytor. På durken ligger heltäckningsmattor. I trappen ner till sovavdelningen finns förberett för tvättmaskin och torktumlare. Toalett och dusch finns förstås också. TV-apparat saknas inte heller, men visst inredningsarbete återstår i hytterna föröver. I aktern är tre spinnspön monterade.
Ovanför styrhytten finns en flybridge där det går att styra båten vid fint vänder. Däcket på flybridge är nästan så stort att det går att få in ett pingisbord.
Ocean Symphony är egentligen för stor för Sommen och redan till nästa sommar blir det flyttning till Vättern. Jonny undersöker möjligheterna att Motala eller Vadstena blir hemmahamn.
Amerikanska flytetyg modell större brukar ofta väcka svenska beckbyxors skepsis.
Vilda rykten har florerat, bland annat ett som sagt att han flugit hem planet från Sydamerika. Det är förstås fel. Ocean Symphony har gått på fraktbåt över Pölen.
- Jag hade besök av en och annan skeptiker när vi arbetade med henne på land men de försvann när hon väl sjösattes. Jag har ingen emot att väcka lite uppmärksamhet (skratt).
I Laxbergs lilla hamn ligger ett tiotal fritidsbåtar av varierande storlek och utseende. Ocea Symphony dominerar förstås på grund av sin storlek och annorlunda utseende.
- Jag och min sambo Lisbeth Forsberg har fem grabbar och du må tro att de trivs i den här miljön. Stämningen i hamnen är mycket bra och vi hjälps åt med det mesta.
-Man blir aldrig sysslolös på en sån här farkost och vi bor här hela helgerna.