Boxholms kommun har på cirka fem år gått från att ha ett stort överskott på lägenheter till att ha bostadsbrist. Byggandet av seniorbostäder tros minska bristen.
I slutet av 90-talet såg det illa ut för det kommunala bostadsbolaget Boxholmshus. 172 lägenheter stod outhyrda och bolaget gick med förlust. Flera fastigheter såldes ut och det talades till och med om att riva hus för att minska beståndet.
Men på 2000-talet började det vända och nu kan man i Boverkets senaste statistik över bostadsmarknaden se att Boxholm har bostadsbrist. I dag har Boxholmshus bara tio lägenheter som är lediga att flytta in i.
-- Jag, det har blivit ett trendbrott. Det är brist när det gäller lägenheter med högre tillgänglighet för äldre och handikappade. Alltså lägenheter med hiss, bredare dörrar och så vidare, säger Torbjörn Olsson, vd på Boxholmshus.
När det gäller andra lägenheter bedömer han att bostadsmarknaden är i balans, men totalt sett har efterfrågan på boende i kommunen ökat.
-- Vi har märkt att huspriserna stiger och vi hyr ut lägenheter som bara den. Det är det sista året som det har vänt ordentligt.
Framöver kommer bostadsbristen i kommunen troligen att minska, framför allt beroende på att ett seniorboende med 19 lägenheter kommer att stå klart för inflyttning den 1 oktober. Kontrakt har redan skrivits för 17 av dessa lägenheter vilket också visar på den stora efterfrågan.
-- Vi har planer för att fortsätta det byggandet. Inget är spikat, men det finns idéer, säger Torbjörn Olsson.
Boxholmshus hade väntat sig att hyresgästerna i seniorboendet skulle ligga på 55 år och uppåt, men nu blev det snarare 70 år och uppåt.
--Nästa gång kan vi sänka nivån och på så sätt frigörs det villor i Boxholm som yngre kan flytta in i. Då får man ruljans på bostadsmarknaden som vi behöver ha.
Vad kan då vara orsaken till den stora svängningen i efterfrågan? Torbjörn Olssons teori är att det beror på de förbättrade pendlingsmöjligheterna i och med pendeltågstrafiken och förbättringen av vägen mot Mjölby.
-- Sen tror jag det allmänna läget i Linköping spelar in. Folk tittar på priser runt om och ser att det är bra mycket billigare att bo i Boxholm. Möjligheterna med pendeln och att Linköping är en sådan dragmotor tror jag är orsaken till svängningen.
-- Sen får vi slå oss lite för bröstet och säga att vi har anpassat vårt lägenhetsbestånd. Vi har byggt om till servicelägenheter och hyrt ut till Migrationsverket till exempel, för att hitta en balans.
Trots bristen på bostäder har Boxholmshus, mäklarna och bankerna tillsammans med kommunen under våren genomfört en marknadsföringskampanj för att locka folk till Boxholm.
-- Jo, men det finns villor. Det är lite för att trissa priserna och visa att vi finns. Jag tror inte att någon går direkt och köper en villa i Boxholm för att de ser en reklamannons i tidningen, men de får en vetskap om att Boxholm finns och nästa gång det är dags att flytta finns orten i tankarna.