Fritidsgården får inte stängas

Fritidsgården i Boxholm får inte stängas. Politiker bör spara pengar på något annat i stället. Det är ungdomar i Boxholm eniga om.

Maher Al-Mukotar, Malin Sånart, Linda Järverud, Ida Bruhn, Emillie Hagberg och Marwin Erkers undrar om Boxholms kommun inte kan hitta något annat som den kan spara pengar på i stället för att lägga ner fritidsgården.

Maher Al-Mukotar, Malin Sånart, Linda Järverud, Ida Bruhn, Emillie Hagberg och Marwin Erkers undrar om Boxholms kommun inte kan hitta något annat som den kan spara pengar på i stället för att lägga ner fritidsgården.

Foto:

Boxholm2002-10-18 06:19

Det är onsdag kväll och fritidsgården på Stenbockskolan har just öppnat. Ett 20-tal ungdomar är dock redan i lokalerna. Ungdomarna har läst i Corren att barn- och utbildningsnämnden vill spara pengar genom att bland annat stänga fritidsgården. Det är ett förslag som de samtliga protesterar emot.

-- Det är en jättedålig idé. Politikerna borde satsa på fritidsgården i stället så att den blir öppen lite mer. Vad ska vi unga göra om fritidsgården stängs? undrar Marwin Erkers, elev som går i årskurs åtta.

Fler när det är kallt

Han brukar komma nästan varje gång när fritidsgården har öppet, det vill säga varje måndag och onsdag samt varannan fredag. Och det är många andra ungdomar som gör likadant. Enligt Carina Fridlund och Mikael Nylander, fritidsgårdens ledare, brukar mellan 15 och 40 elever komma till fritidsgården.

-- Det är mycket fler som kommer när det är kallt och mörkt ute än när det är varmt, det är ju självklart. Och flera ungdomar kommer också lite senare, efter sina aktiviteter. Just nu har "stora killar" innebandyträning, säger Carina Fridlund.

Hon tycker inte att hon måste argumentera speciellt för att kommunen inte ska stänga ortens enda fritidsgård.

-- Det är ju självklart att en kommun ska ha åtminstone en fritidsgård. Vi har underbara ungdomar och kommunen måste vara rädda om dem, säger Carina Fridlund.

Linda Järverud och Malin Sånart går i sjuan och gillar att komma till fritidsgården. De har ingen förståelse för politikernas förslag om att stänga det ställe där de trivs så bra.

-- Här kan vi umgås med kompisar, vi kan fika, prata, spela biljard och pingis. Det är helt enkelt roligt att vara här, säger Linda Järverud.

Nya kompisar

-- Och här kan man också lära känna nya kompisar som man kanske inte kan träffa i skolan, tillägger Malin Sånart.

Snart är det höstlov och då är fritidsgården öppen lite mer. Det ser de unga fram emot.

-- Fritidsgårdens ledare ordnar ofta roliga aktiviteter. Ibland grillar vi korv, bowlar eller åker till laserdom. Var sjätte vecka har vi också disko här. Det är jättepopulärt bland alla, säger Maher Al-Mukotar, elev i nian.

Men allra mest populär är fritidsgårdens enda dator. Det är alltid trångt kring den och bokningslistan brukar vara lång. Ungdomarna önskar sig ytterligare en dator på fritidsgården. Och också en ny teve. Men även om det är ingen kvalité på fritidsgårdens teveapparat planerade i onsdags kväll flera elever att titta på matchen Sverige--Portugal.

-- Det är roligt att ha sällskap när man tittar på fotboll, säger Maher Al-Mukotar.

Både ledarna och ungdomarna är irriterade över att politiker som inte besökt fritidsgården på länge uttalar sig nedlåtande om dess verksamhet.

-- Birger Ekström, barn- och utbildningsnämndens ordförande, sa att inga ungdomar kommer till fritidsgården. Han har inte ens varit här. Hur vet han det? undrar Mikael Nylander.

Birger Ekström uppger dock att han besökte fritidsgården någon gång i våras. Och att han även får liknande signaler från tjänstemän. Men han poängterar att budgetprocessen tar lång tid och att under tiden kan förutsättningarna förändras.

Hände tidigt

Det här får Carina Fridlund att reagera.

-- Då, i våras, hade Birger Ekström bara ett ärende på fritidsgården. Han återlämnade en videoapparat. Det var inget besök. Det hände tidigt på kvällen och han stannade några sekunder, säger hon.

Varken hon eller Mikael Nylund kan komma ihåg om någon tjänsteman besökte fritidsgården. Därför är de fundersamma över hur politiker kan fatta beslut som berör så många ungdomar utan att de egentligen vet hur det är.

-- Det handlar om så lite pengar som kommunen kan spara på fritidsgårdens nedläggning. Och det kan kosta kommunen mycket mer om alla de här ung- domarna tvingas stå på torget i stället, säger Mikael Nylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om