"Gamla tvingas lägga sig för tidigt"

Ska en boende mot sin vilja varje kväll behöva lägga sig redan kl 18 på kommunens äldreboende?

boxholm2008-05-28 00:00

Curt-Lennart Helgesson ställde den frågan vid allmänhetens frågestund i Boxholms kommunfullmäktige.

Han nämnde en vardagskonversation vid lunchtid bland en liten grupp människor där samtalet kom in på kvällens hockeymatch på tv.

Skulle missa matchen

Den rullstolsburne och strokedrabbade mannen på äldreboendet Domherren skulle dock inte se matchen.

- Då ligger jag redan, sa han till vår andras förvåning, återgav Helgesson.

Mannen förklarade att han kördes i säng kl 18 varje kväll, sommar som vinter.

Britt-Marie Johansson (s) socialnämndens ordförande, var undrande över detta med kl 18, det lät tidigt, men var annars inte helt förvånad över kritiken.

- Vi har fått påpekanden om att pensionärerna måste kunna få lägga sig när de själva vill. Jag lovar att ta med mig det som sagts här i kväll från Curt-Lennart Helgesson till socialnämnden, sa hon.

Länsstyrelsen har anmärkt

Efteråt frågade Corren Britt-Marie Johansson vad hon syftade på med att "Vi har fått påpekanden".

- Länsstyrelsen har i en inspektionsrapport från förra året anmärkt på att folk inte får lägga sig och stiga upp när de vill. Vi jobbar med hur vi ska komma tillrätta med det.

Länsstyrelsens tillsynsrapport handlar om äldreboendet Svalan.

Omsorgschef Rozita Hedqvist beklagar att den nya arbetstidslag som kom för ett och ett halvt år sedan i viss mån har gått ut över de gamla.

- Vid schemaläggningen måste det tas hänsyn till dygnsvila och veckovila för personalen på ett helt annat sätt än förut. Ska det bli bra, sett ur brukarnas faktiska behov, så krävs det personalförstärkningar och det har vi inte fått. Vi får försöka att förbättra våra scheman ändå med de resurser vi har. Det är en process.

Kritik i motsatt riktning

Rozita Hedqvist tror att det finns de som tycker att de får lägga sig för tidigt, men själv har något sådant klagomål inte nått hennes öron.

- Men jag är glad om boende eller anhöriga som tycker detta hör av sig antingen till mig eller enhetschefen.

Det Hedqvist har fått rapporter om är i stället att en del tycker att de får komma i säng för sent sedan kvällsmaten senarelades från 17 till 18.

"Inget bra exempel"

När det gäller mannen på Domherren så ser omsorgschefen inte det som det bästa exemplet som grund för en diskussion.

- För det första stämmer omöjligtvis detta med kl 18 eftersom kvällsmaten serveras då. För det andra hade han fått sitta uppe och titta om han bett om det.

Hans upplevelse var kanske att det inte skulle gå?

- Det förstår jag i så fall inte. Han hade kunnat sitta i sin morgonrock och tittat på tv, och skulle han inte ha velat det hade vi försökt att lösa det på annat sätt, till exempel genom nattpersonalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om