Resultat från undersökningen visar också att jorden vid den föredetta impregneringsplatsen i Boxholm innehåller så storaföroreningsmängder att det innebär en hälsorisk.
-- Om barn eller människor skulle vistas där och få i sig jordskulle det kunna skada deras hälsa, säger Elisabeth Omsäter,projektledare på länsstyrelsen.
Det är dock långtifrån den enda risken.
Det handlar om stora giftmängder som kan spridas från platsen ochdärför finns det också en betydande risk för miljön utanför det härområdet, till exempel Svartån.
Svartån klassas av länsstyrelsen som ett särskilt viktigtvattendrag, men de höga arsenikhalterna i jorden inom området kanmedföra en hälsorisk för människor som äter fisk från Svartån inärheten av impregneringsplatsen.
Grundvattnet inom området är också förorenat med i första hand arsenik.
Hela föroreningssituationen vid Boxholms gamla impregneringsplatsanses vara allvarlig och står högt på länsstyrelsens prioriteringslista.
-- Vi jobbar på att området ska saneras så fort som möjligt. Just nugör vi en ansvarsutredning. Vi vill ta reda på vilka företag som äransvariga för de här föroreningarna. De bör också vara med och stå fören del av saneringskostnaderna, säger Elisabeth Omsäter.
Hon är dock medveten om att detta kan vara svårt och att det kan ta tid.
-- Vid en sanering med statliga pengar är kommunen huvudman förprojektet. Men staten finansierar det som ingen annan kan stå för ochdet är frågan hur de ansvariga företagen ska reagera. Det gäller att fåalla med på att finansiera projektet, vilket inte är lätt, säger hon.
Enligt Elisabeth Omsäter ska ansvarsutredningen bli klar nästa åroch hon hoppas att förberedelse av saneringen också ska kunna startaföre slutet av 2006.