Glada Bonden måste byta etikett

Glada bondens "Äkta Boxholmsost" har fått på tafsen från oväntat håll. Kommunen tvingar mejeriet att byta etikett på sin ost.

Ännu har inte Arla klagat på Glada Bondens ostetikett, däremot har kommunen krävt ändring.

Ännu har inte Arla klagat på Glada Bondens ostetikett, däremot har kommunen krävt ändring.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2021-10-14 15:49
undefined
Kommunvapnet i mitten av det blå fältet på Glada Bondens etikett är inte lämpligt, tycker kommunen.

Det är det lilla kommunvapnet med två stenbockar och två järnsymboler som har fått kommunens ledning att se rött, vilket P4 Östergötland var först med att berätta. Livsmedelsföretaget använder kommunens symbol i sin logga. Det är inte lämpligt, menar man.

Därför har Glada Bonden mejeri AB gjort en formell ansökan om att få ha kvar vapnet längs ner på sin ostetikett. De anför att de fått muntligt tillstånd till det av förre kommundirektören Göran Lundström.

Han bekräftar att det stämmer.

– Så är det, jag har sagt att om det skulle bli problem så kunde jag ge dem även en skriftlig tillåtelse.

Finns det regler om det?

– Det finns inga sådana regler. Jag har aldrig hört talas om att man inte skulle få använda det i kommersiellt syfte, säger Göran Lundström, som slutade i somras.

Nu har den nye kommundirektören Linda Hammarström föreslagit kommunstyrelsen att avslå företagets ansökan. Hon skriver att förvaltningen "anser situationen är mycket beklaglig men ser samtidigt att det inte är lämpligt med kommunens vapen på livsmedelsprodukter".

– Det är möjligt både för företag, föreningar och privatpersoner att använda kommunvapnet, men vi behöver hålla oss opartiska när det gäller en livsmedelsindustri. Där har ju kommunen och miljönämnden tillsynsansvar, säger Linda Hammarström.

Hon menar att kommunens måste vara helt fristående gentemot företag som man har kontrollansvar gentemot. 

undefined
Ännu har inte Arla klagat på Glada Bondens ostetikett, däremot har kommunen krävt ändring.

Eftersom företaget uppenbarligen fått detta löfte föreslås att Glada Bonden får använda de etiketter de redan tryckt upp. Dessutom ersättning från kommunen för att ta fram nya tryckmallar med max 25 000 kronor. Kommunstyrelsen fattar beslut nästa vecka. 

Anders Birgersson ser det hela som en mindre viktig fråga.

– Det råder inget agg mellan oss. Vi hade uppfattat att det var okej, men det fanns tydligen olika uppfattningar om det. Vi rättar oss efter beslutet, säger han.

Som talesperson för Glada Bonden så glädjer han sig hellre åt att man nu fått ett positivt besked om bygglov för utbyggnad av mejeriet. Det handlar om en processhall som företaget vill bygga i vinkel bakom det nuvarande mejeriet på Älvkullevägen.

– Det blir i stort sett en fördubbling av produktionytan. Vi hoppas kunna komma igång med bygget i vår, säger Anders Birgersson men vill inte berätta vilka produkter det handlar om att man ska tillverka där – mer än att det är mejerivaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!