Det handlar om Ryckelsby kvarn mellan Väderstad och Strålsnäs. Den ligger vackert så det nästan gör ont i ögonen, vid vägkorsningen och bron över Lillån.
Johan är bondson från Hageby några kilometer bort, som fjärde generationen lantbrukare. Men han har ingen egen gård utan är anställd som maskinskötare på en gård närmare Boxholm.
När kvarnen i Ryckelsby blev till salu slog han till. Där bor de nu, han och hustrun Anna, även hon lantbrukardotter, och sonen Axel 1,5. Ladugården har de just rivit för den var utom räddning, men kvarnen är i fint skick fast taket fick läggas om.
– Här ska jag gå och pyssla nu. Det är mitt livsprojekt, säger Johan som bara är 26 år gammal. Det kommer att ta många år innan det är färdigt.
Men han är fast besluten att kvarnen ska mala mjöl igen med kraft från vattenfallet. Kvarnbyggnaden var full med skräp när han och Anna tog över. Sex traktorlass med bråte fick de köra iväg. Men det fanns en hel del att spara också, bland annat bokföringen 100 år bakåt i tiden. Och en mängd reservdelar till kvarnen – en del prylar vet han inte ens vad det är.
Johan är intresserad av historia, och gamla maskiner är en passion. Han åker runt och tävlar i veterantraktorplöjning, blev sjua i senaste SM. Förra året blev han tvåa och nästa år ska han till SM igen för han har just vunnit DM.
– Kvarnen är byggd 1870 och i slutet av 20-talet byttes kvarnhjulen ut mot turbiner för att få ut mer effekt. 1980 maldes den sista fodersäden i kvarnen, berättar Johan.
Sågen däremot, som ligger på andra sidan forsen, kördes så sent som 2011. Fast på el. Men en gång i tiden drevs även den av vattenkraft.
Nu har han lyckats hitta en komplett inredning till kvarnen. Än så länge ligger den lite huller om buller i kvarnbyggnaden. Men det ska bli hans närmaste projekt att bygga upp den.
– Jag köpte den från en kvarn nere i Aneby, Mölarps kvarn. Byggnaden kunde inte räddas men all inredning finns här nu, säger Johan och visar på en mängd maskiner, träinredning och annat.
Det tog fyra man tre dagar att transportera inredningen till Ryckelsby.
– Man byggde ungefär likadant i alla kvarnar, så jag tror att allt kommer att passa.
Det skulle utan tvekan kunna bli ett museum eller en hembygdsgård av Ryckelsby kvarn. Och det är också så som Johan Gustafsson tänker sig framtiden.
– Jag vill bevara det gamla och kunna visa upp det för intresserade, säger han.
Och en dag räknar han med att kunna mala brödsäd igen mellan de gamla kvarnstenarna. Men det är mycket arbete som återstår. Och pengar. Johan måste bland annat skaffa ny trätub som leder vattnet från dammluckorna till turbinerna. Bara några stålringar återstår av den gamla tuben.
– Sådana tillverkas ju fortfarande i Boxholm.
I morgon söndag ordnar LRF i Boxholm veteranplöjning i Fjättmunna, ett stenkast från Ryckelsby. Johans kommer förstås att delta.