Systemet började han tillämpa för två månader sedan.
-- När jag blev lurad på 1 000 kronor på en vecka tog jag beslutet,säger Anders Johansson som drivit macken i korsningen av riksväg 32 ochVäderstadvägen i sju år.
Han beräknar att han under de senaste åren förlorat cirka 5 000 kronor brutto på oärliga bilister.
Tjuvtankarna försvinner snabbt som en avlöning söderut på 32: an och hör enligt Johansson hemma på andra sidan länsgränsen.
-- Att polisanmäla är meningslöst. Anmälan skrivs av direkt.
-- Jag har talat med en kollega i Tranås som varit mycket drabbad,men han vågade inte göra som jag. Han vill ha ett gemensamt beslut avmackarna på orten.
-- Jag har inte mött några negativa reaktioner. Jo, förresten, en,men han tillhör samma klientel som dem som blåst mig. De allra flestahar förståelse för åtgärden och jag gör förstås undantag för stamkundersom jag känner igen.
Corren ringde i går runt till några av Anders Johanssons kolleger i västra länsdelen.
Nästan alla var emot förskottsbetalning.
Kalle Johansson, chef för OK-Q 8 vid Östgötaporten i Ödeshög, sägeratt det visst förekommer smitningar men det är inget stort problem.
-- Vi har kameraövervakning och lyckas oftast få tag på kunden ochfår betalt i efterhand. Det är bara i undantagsfall polisanmälan görs.Vi är förhållandevis lite drabbade jämfört med storstadsområdena.
Att införa Boxholmsmetoden vore otänkbart med tanke på det stora kundflöde och omsättningen.
-- Det skulle inte fungera praktiskt och vi skulle nog tappa kunder också, säger Kalle Johansson.
September är bara sex dagar gammalt, men Åsa Pettersson påHydromacken på Kungsvägen i Mjölby har redan drabbats av två smitningar.
-- Det hjälper inte att man förser polisen med signalement ochregistreringsnummer, det händer inget ändå. En gång lyckades vi sättafast en smitare då en kompis följde efter honom och guidadepolispatrullen till rätt fordon. De bilister som sysslar medtjuvtankning är ganska förslagna och använder olika knep för att luraoss.
Åsa Pettersson är inte är främmande för att införa förskottsbetalning, åtminstone för okända kunder.
Varje smitning är en för mycket resonerar Pierre Driscoll på Shell iÄngdalen i Motala, men han har inga tankar på förskottsbetalning.
-- Det har provats på sina håll men var inte populärt bland kunderna.
För Magnus Gustafsson på Statoil på Motalagatan i Vadstena är inte smitande kunder något problem.
-- I sommar har vi inte haft någon. Våra kunder är till större delen Vadstenabor och vi ligger inte vid någon riksväg.
Inte heller Erik Andersson på Statoil i Borensberg tycker att smitningar är ett stort problem.
Han säger att om förskottsbetalning ska införas så måste helabranschen vara överens. Den enskilda mack som inför detta riskerar attförlora kunder.