Han tar strid om taxan

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2005-01-08 00:00

-- Jag kommer att betala, men först om jag måste acceptera att det är lagligt riktigt, säger mannen som inte ger sig i första taget.

Pär Henriksson tänker försöka driva frågan till sin spets. Han vill att hushållning med resurserna ska löna sig både ekonomiskt och ekologiskt.

Pär Henriksson flyttade in i huset för två år sedan. Först ansökte han om att få dela soptunna med en granne, men det fick han inte. Då ilsknade han till och ansökte om att slippa sophämtningen.

Han anser att han inte har mer sopor per månad än vad som får plats i en konsumkasse, och att även andra skulle klara det om de tänkte mer på sitt konsumtionsmönster.

Teven är bortvald

-- Jag låter bli att handla för nöjes skull. Mycket av det folk kastar i soptunnan hamnar där av bekvämlighet. Jag har omvärderat min syn på vad som är väsentligt.

Exempel på vad han ser som viktigt är den nyinköpta begagnade flygeln, diverse musikprylar och friluftssaker. Dator och bredband finns, men teven är bortvald. Barnen, fem och nio år, som bor hos pappa varannan vecka har inte klagat, enligt Pär Henriksson.

-- Barn är rätt kloka. De ger sig själva mer plats istället. Barn har ofta ont om tid att vara sig själva ändå.

Nere i källaren står den väl använda maskkomposten som Pär Henriksson ännu inte har formellt tillstånd för, men en ansökan är på gång.

Miljöfrågor är det annars ganska tyst om bland allmänheten, det är istället industrin som har tagit det på allvar, tycker Pär Henriksson. Hans kommunikation med myndigheterna har hittills varit mindre lyckad.

Sophämtningen i Mjölby sköts av Boxholmhus. Soptunnan har stått tom i två år och sopbilen har åkt förbi en gång i veckan. Pär Henriksson har begärt att Boxholmshus ska ta tillbaka soptunnan, men än så länge står den kvar, för säkerhets skull i garaget.

Istället har han fått en stämning på sig. Boxholmshus kräver honom på 8 000 kronor för 104 sophämtningar på två år plus räntor och diverse merkostnader. Pär Henriksson har hittills bestridit alla räkningar och förbereder en skrivelse för att försöka få ärendet omprövat.

Stöd i miljöbalken

-- Det är principen jag är ute efter. Jag har begärt att få en allmän kostnad uträknad som är skälig, säger han och tycker att han finner stöd i miljöbalken för sitt agerande.

"Avgiften skall bestämmas till högst det belopp som behövs för att täcka nödvändiga planerings-, kapital och driftskostnader för renhållningen" står det bland annat i miljöbalkens 27 kapitel, paragraf 5.

Med tanke på att Pär Henriksson säger sig ha fått ihop en sopsäck på två år, kan 8 000 kronor tyckas vara en väl tilltagen summa. Någon förståelse för detta från Boxholmshus säger han sig inte ha fått.

-- Istället har jag mötts av hånskratt rakt i ansiktet.

Tidigare har han ansökt om dispens hos miljönämnden för totalbefrielse av sophämtning. Den har han fått avslagen med motivering att vissa sopor alltid uppstår på en fastighet. Även hans överklagande till länsstyrelsen avslogs eftersom det kom in för sent. Nu tänker han lämna in en ny ansökan.

Har han fortfarande någon chans att slippa delar av soptaxan? Hittills har ingen i kommunen lyckats med detta, enligt Peter Arnesson på miljökontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om