Affärsidén är således att tjäna flis på flis.
En produktionslinje för detta ändamål håller på att iordningställas i något av hjärtat för Boxholms sentida järnbrukshistoria, gamla martinstålverket.
Det är framför den ansenliga och katedralsliknande takhöjden och de stora lokalytorna som fått tre nyblivna företagare att fastna för lokalerna.
- Det blir dessutom betydligt billigare än det alternativ vi haft i Ödeshög, säger Johan Gustafsson, en av de tre delägarna i Östgötabriketten AB.
Sonoform var nyligen på gång till Boxholm med plastfabrik som sedan i-stället hamnade i Ödeshög.
Nu är det tvärtom. Hyresavtalet var inte påskrivet annars var allt klart med en etablering i Ödeshög, avslöjar Andreas Eriksson, en av de två andra delägarna.
Det blev heller inte påskrivet och förklaringen till det har företagets tredje delägare, Per Danielsson. Hans sambo Marie Nilsson är kock på Ekebergs värdshus i Boxholm och hennes chef, krögaren Bengt Westerberg, tyckte gott att hon kunde tipsa sin Per om Stenas övergivna fastighet i Boxholm.
Påståendet om att företagsetableringar avgörs på krogen är således helt igenom sant.
Innan Andreas, Johan och Per definitivt bestämde sig för att starta eget hade de under ett halvårs tid undersökt marknaden för briketter.
- Det finns en stor efterfrågan och den ökar för varje år som går. Det byggs fler och fler biobränsleanläggningar. I dagsläget importeras det mycket briketter från de forna öststaterna, berättar Andreas.
Vilka blir era kunder?
- I första hand kraftvärmeverk, svarar Andreas.
Privatpersoner är absolut också en tänkt kundkategori. Kreti och pleti ska kunna svänga förbi med en släpkärra vid fabriken och köpa hem.
Vi lämnar det ännu så länge lite sjabbiga personalutrymmet och vandrar ut i produktionslokalen. Andreas berättar om de olika faserna i produktionslinjen och om vad som är nytt och gammalt i produktionsutrustningen. Fliset måste torkas innan det pressas.
Om jag inte visste det skulle jag med mitt grumliga teknik- och verkstadsöga inte kunna lista ut att här förbereds brikettillverkning. Men så i ett i övrigt naket utrymme av lokalen, långt bort från maskinparken, ligger en hög med träflis. En provleverans.
- Vi har valt att börja med att köpa sorterat returträ som inte får innehålla några rester av färg, lack eller impregnering. Det är uppflisat när det kommer hit, säger Andreas.
Om allt går väl i de fortsatta förberedelserna drar produktionen igång före november månads utgång och den ska pågå dygnet runt. De unga företagarna lovar färre lastbilstransporter och mindre luftutsläpp jämfört med Stenas verksamhet. De lovar dessutom att anställa medarbetare.
- Vi kommer att behöva vara fler än tre framöver. Hur många fler vet vi inte, men det rör sig om ett fåtal personer till, säger Andreas.
Han berättar att den gemensamma nämnare för de tre är att de alla är verkstadsmontörer och att de har lärt känna varandra ute i arbetslivet.
Först jobbade Andreas och Per ihop på Saab och nu senast har Johan och Per varit arbetskamrater på Väderstads-verken. Ingen i trion är från Boxholm men två av dem bor där nu.