Inga fler labyrintspel tillverkas

2,7 miljoner labyrintspel har tillverkats i Carlssons Leksaksfabrik. Men nu är det slut på det.

2,7 miljoner labyrintspel har tillverkats i Carlssons Leksaksfabrik. Men nu är det slut på det.

Foto: Fotograf saknas!

Boxholm2004-12-17 00:00

-- Nästa vecka går de allra sista spelen iväg härifrån, berättar företagets vd Åke Carlsson.

Sedan det första labyrintspelet tillverkades 1947 har inte mindre än 2,7 miljoner spel levererats från fabriken i Boxholm. De senaste åren har efterfrågan kontinuerligt minskat och produktionen legat runt 10 000 --12 000 spel per år. Att jämföra med storhetstiden på 70-talet då det årligen såldes över 100 000 labyrintspel.

-- Rekordet härrör från början av 70-talet och lyder på 140 000. Då var det fullt pådrag. Folk satt i kök och källare överallt häromkring och monterade ihop spel, säger Åke Carlsson.

Fem blir fyra

På den tiden var tillverkningen uppdelad på tre olika företag och sysselsatte närmare 40 personer. I dag arbetar fem personer i företaget, Åke Carlsson inkluderad och för en av dem innebär nedläggningen av labyrintspelen ett förlorat jobb.

-- Tyvärr blir det så. Men faller alla bitar på plats beträffande de ersättningsjobb vi hoppas få, kan det bli aktuellt med återanställning. Men i dagsläget är osäkerheten för stor, säger Åke Carlsson.

Anledningen till att uppdragsgivaren, leksaksföretaget Brio, efter så många år väljer att lägga ned tillverkningen i Boxholm är strikt ekonomisk.

Hård period väntar

-- Tillverkningen av labyrintspel ska fortsätta, men i Kina. Vi har inga möjligheter att konkurrera med asiaterna när det gäller kostnader och det får vi acceptera.

Beskedet att spelen i fortsättningen ska göras i Kina, fick Åke Carlsson för tre månader sedan. Men direkt överraskad blev han inte.

-- När det för drygt ett år sedan blev känt att Brio skulle lägga ned sin fabrik i Osby, började man så smått ana att något var på gång. Trots att det känns lite vemodigt, särskilt som labyrintspel varit en stor del av såväl mitt som mina föräldrars liv, kan det ändå skapa nya möjligheter då det tvingar oss att söka nya vägar. Men det blir tveklöst en hård period i samband med övergången, säger Åke Carlsson.

Tranåsbo uppfinnare

Idén till labyrintspelen sägs komma från Tranåsbon Sven Bergqvist. Åke Carlssons far, Allan, började tillverka spelen hemma i källaren och en av de första kunderna var varuhuset NK i Stockholm. Där lär representanter från Brio ha fått syn på spelet och letat upp tillverkaren. Det ledde till att Allan Carlsson startade leksaksfabriken 1952.

De senaste åren har labyrintspelet svarat för cirka 30--35 procent av företagets omsättning. En gång i tiden var det 100 procent.

Spelet har i princip sett likadant ut under alla år, bortsett från att trälisterna ersatts av dito i plast. Träslaget är furu och Åke Carlsson har räknat ut att man förbrukat cirka 567 mil furu under åren, företrädesvis hämtat från upptagningsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om