Inga mentorer och färre lärare

Boxholmscentern anser att det går att dra in både chefs- och lärartjänster i kommunens skolorganisation. Och att mentorskapet på högstadiet kan slopas.

boxholm2003-10-11 06:05
Skolfolk som Corren talat med är undrande över förslagen.

Per-Åke Agnevik, partiets gruppledare, hade flera yrkanden om både besparingar och tillskott rörande skolväsendet när kommunstyrelsen behandlade budgetberedningens budgetförslag.

Enligt centerns uppfattning går det att rädda såväl Malexanders skola, klassorganisationen på högstadiet i Boxholm, som fritidsgården i Boxholm.

Tillkommande kostnader för denna räddningsaktion, 802 000 kronor, finansieras mer än väl av andra besparingar på 3,26 miljoner kronor på skolans område.

"Fungerar inte så bra"

Centern anser att det går att spara en dryg miljon på att ta bort tre lärartjänster. 1,5 tjänst räknar partiet hem genom att slopa mentorskapet på högstadiet. Varje högstadieelev har en lärare som sin mentor (personligt kontaktperson). På högstadiet finns det två mentorer per klass.

Mentorerna har schemalagda korta samtal på tu man hand med varje elever varje vecka, om hur studierna går för dem, om hur de mår och hur det fungerar med kamratrelationerna.

Lärarna har 100 veckominuter anslagna till mentorskapet och i regel handlar det om att de träffar sin elev 10--15 minuter.

-- Det finns inte så många kommuner som har det här systemet och tyvärr är det bara mer i undantagsfall som det här fungerar så bra som det är tänkt, kommenterar Per-Åke Agnevik.

Han menar att det bör kunna finnas en rimlig personlig kontakt mellan lärare och elever utan att det avsätts särskild tid för detta och kostar pengar.

Lärarkommentar

Anders Risberg är lärare på högstadiet och facklig företrädare för Lärarnas riksförbund. Han är förvånad över Agneviks förslag och kritiska beskrivning.

-- Han vet visst inte så mycket om hur det fungerar på Stenbockskolan. Mentorskapet fungerar väldigt bra och det vore väldigt trist om det upphörde, säger Anders Risberg.

När det gäller de andra 1,5 lärartjänster som centern sparar in så resonerar Agnevik som så att det finns ett antal lärare som inte aktivt deltar i undervisningen, och att man därför skulle kunna dra in vissa tjänster utan att det behövde gå ut över kvaliteten i undervisningen.

Men även här undras det på skolsidan vad Agnevik har fått detta ifrån.

-- Vi har inga lärare som inte undervisar, hävdar förvaltningschefen Agneta Bergquist och på kommunens personalavdelning ges det samma besked.

"Väl många rektorer"

En översyn av ledningsorgansiationen inom skolan skulle, enligt centermatematiken, ge en besparing på 1,5 miljoner kronor.

Per-Åke Agnevik säger att detta är ett gammalt krav som centern nu för fram igen.

Men det har ju sparats på ledningsorganisationen tidigare i omgångar och det har då visat sig inte fungera, eller hur?

-- Det är möjligt, det känner jag inte till. Men jämför man med andra kommuner är det svårt att hitta en kommun i storleksordningen 5 000 invånare som har så mycket rektorer som Boxholm.

Du tycker inte att det ska behövas en renodlad förvaltningschefstjänst?

-- Nej.

Agneta Bergquist, som är just chef för barn- och utbildningsförvaltningen, är undrande över vad Agnevik bygger sina uppgifter på.

Hon menar att det ligger närmast till hands att jämföra med grannkommunen Ödeshög som är jämnstor med Boxholm.

-- Ödeshög har fler rektorer än Boxholm, påpekar hon.

EU-stödd utbildning

Enligt Agneta Bergquist så består ledningsresurserna av 1 förvaltningschef, 2 grundskolerektorer, 1 biträdande rektor för komvux (30 procent) som tillika är studievägledare för vuxeneleverna (50 procent) och som dessutom jobbar med lärcentrat (20 procent, delvis kommunalt finansierat).

Lärcentrat är en EU-stödd högskole- utbildning på distans.

Till detta kommer en projekttjänst som coach för lärcentrat som delvis betalas med kommunala medel, samt samordnarresurser på skolor och förskolor på totalt 0,75 tjänst fördelat på elva personer. Det finns vidare en förskolechef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om