"Ingen risk för att barn blir utpekade"

Tillförordnade skolchefen Göran Lundström ser ingen risk för att bokstavsbarn blir "utpekade" genom att placeras i särskilda klasser. Han menar att det i dag finns en annan acceptans för olikheter och att vara annorlunda.

boxholm2008-01-23 00:00

Corren berättade i går att Boxholms kommun planerar att bygga upp en organisation med särskilda undervisningsgrupper för barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

Tillbakagång?

Det kan resa frågor och funderingar om "nytänkandet" i själva verket är en tillbakagång till forna tiders hjälpklasser, och att man pekar ut barn som avvikande istället för att slå vakt om integrationstanken.

Pendelns svängt

Boxholms skolchef Göran Lundström är dock inte det minsta rädd för den sortens kritik.

- Pendeln har svängt från ena hållet till det andra, men nu tror jag att den stannat på en rimlig nivå där det blivit tillåtet att bejaka att vi faktiskt är olika alla.

- I dag talar vi öppet om det och ser eleverna som individer där det är tillåtet att vara annorlunda.

Hindras i sin utveckling

Göran Lundström påpekar att det inte är meningen att alla som är diagnostiserade som bokstavsbarn ska brytas ut från vanlig klass. Det handlar om de barn som direkt hindras i sin utveckling av att vara i en stökig miljö.

Han nämner som exempel barn som kan ta emot väldiga stora mängder intryck utifrån men som har svårt att sortera dem.

I ett stökigt klassrum får de stora svårigheter, i en avskild miljö lär de sig mycket mer än vad ett "normalt" barn gör.

- Det som är ett problem i ett sammanhang kan vara ett jättetillgång i ett annat sammanhang.

- De här barnen har otroliga tillgångar, då gäller det att inte förstöra dem utan att ge dem möjligheter att förstärka sina goda sidor i en för dem mer anpassad miljö. Det är så vi har tänkt.

Inget behov i Skänninge

Hur ser man på andra skolor på tankarna i Boxholm? Margareta Melin-Lorentzon, rektor för Bjällbotullskolan och Lindbladsskolan i Skänninge, tycker inte att hon kan uttala sig om vad som är den bästa lösningen för Boxholm.

Hon har för sina skolors del inte känt något behov av att skapa särskilda undervisningsgrupper för barn med neuropsykiatriska problem.

Extra stödinsatser

Margareta Melin-Lorentzon har flera positiva exempel på att det fungerat väldigt väl med att skapa de strukturer, vanor och regler som behövs för dessa barn i de vanliga klasserna med extra stödinsatser.

- Det viktiga är som jag ser det är att man hittar en bra pedagogik och sättet man bemöter barnen på, inte om det sker i vanlig klass eller i särskild undervisningsgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om