Johan Birath har själv, som en service gentemot kommuninvånarna så vice kommunstyrelseordförande (s) som han är, erbjudit sig att mer officiellt stå till förfogande som borgerlig begravningsförrättare. Bakgrunden är att han ändå tillfrågas, han har utfört ett par sådana här uppdrag.
- Det finns uppenbarligen en viss efterfrågan, och jag tror att antalet borgerliga begravningar kommer att öka. Så jag skulle gärna vilja att kommunen får ett par stycken begravningsförrättare, säger Johan Birath.
Det var dock först efter viss tids funderande som han självmant tog upp frågan om att han skulle kunna stå som borgerlig förrättare.Dels har han fullt upp med allt möjligt redan, dels tycker han, fastän han har lätt för att tala, att detta är ett sällsynt svårt uppdrag där det inte går att fuska med några förberedelser.
- Det finns inget värre än ett griftetal som slår fel, menar han.
En kommun är inte skyldig att ha begravningsförrättare. Det beror på att vem som helst kan ta sig an ett begravningsuppdrag, till och med en anhörig.
En profan (som ju borgerlig betyder i detta sammanhang) begravningsceremoni är helt fri frå regler. Den kan utformas hur som helst och ledas av vem som helst, det är dödsboet som bestämmer detta, och det finns inte ens något lagkrav om en ceremoni.
Däremot är det lag på att alla måste gravsättas. Johan Biraths önskan att någon mer än han ska ställa sig till förfogande för uppdraget är uppfylld på så sätt att de borgerliga partierna lovat att försöka få fram ett namn.
Någon kommunal ersättning för uppdraget är inte aktuellt utan det blir en fråga mellan begravningsbyrån/dödsboet och förrättaren.