Personal varslas inom förskolan i Boxholm

Just nu pågår förhandlingar om varsel av personal inom förskolan i Boxholms kommun. 
Under torsdagen träffades kommunen och de fackliga representanterna för Sveriges lärare och Kommunal.
– Både förskollärare och barnskötare drabbas av varslet som det ser ut nu, säger Amra Avdispahic, barn- och utbildningschef i Boxholms kommun.

"Det handlar om demografin. I de prognoser vi fått från SKR kommer barnantalet att minska med cirka 15 procent fram till 2029", säger Amra Avdispahic, barn- och utbildningschef i Boxholm om de kommande varslen.

"Det handlar om demografin. I de prognoser vi fått från SKR kommer barnantalet att minska med cirka 15 procent fram till 2029", säger Amra Avdispahic, barn- och utbildningschef i Boxholm om de kommande varslen.

Foto: Annica Hesser

Boxholm2025-03-21 11:44

Amra Avdispahic förklarar nedskärningen med ett minskat barnunderlag i kommunen.

– Det handlar om demografin. I de prognoser vi fått från SKR kommer barnantalet att minska med cirka 15 procent fram till 2029. Under förra året minskade vi med sex barn. Vi ser att vi behöver förändra vår organisation för att möta framtida utmaningar och arbeta för en ökad likvärdighet mellan våra förskolor. Den organisationen triggar igång ett varsel.

Vet ni hur många som ni behöver varsla?

– Det vi inte än. Det handlar om vilka som hamnar var på turordningslistan och var strecket hamnar. Men innan förhandlingarna är klara kan vi inte svara på det. Vi har en ny förhandling inbokad om två veckor, där vi tillsammans med de fackliga organisationerna vet var vi hamnar. Det är en orolig tid. Man funderar kanske på var man befinner sig på turordningslistan. Men vi har inga svar innan förhandlingarna är klara.

Berör varslet både förskollärare och barnskötare?

– Vi har som mål att ha 50 procent förskollärartäthet. Idag ligger vi på ungefär 33 procent. Med den nya organisationen kommer vi komma upp kring 40 procent. Det blir både förskollärare och barnskötare som drabbas av varslet som det ser ut nu. Vi får inte särskilja mellan outbildade och utbildade barnskötare utifrån arbetsrätten. 

Betyder inte det att man minskar kompetensen ute på förskolorna?

– Det blir svårt att hävda att en person som jobbat inom förskolan i 20 år har mindre kompetens än en nyanställd barnskötare som har utbildning.

I den nya organisationen kommer småbarnsavdelningarna ha 15 barn som tak. På avdelningarna med äldre barn blir maxantalet 22 barn. Enligt Amra har det inte funnits några tidigare riktlinjer dokumenterade.

– Vi har satt en siffra för att vill göra det likvärdigt på förskolorna i Boxholms kommun. Vi har haft avdelningar där vi haft väldigt få barn och andra avdelningar med mycket barn. För att kunna jobba med likvärdighet vill vi ha riktlinjer för hur många barn det ska vara på respektive avdelning. Vi ser att det finns förskolor där vi inte fyller barnantalet, så det är inte säkert att vi hamnar på 22 barn.

Matilda Petterquist är ordförande för Sveriges lärare i Boxholm. Hon menar att det finns en risk att kompetens försvinner när kommunen säger upp förskollärare.

– Vi vill ha en 50-procentig förskollärartäthet och vi månar om våra medlemmar. Det är vårt uppdrag. Med det vill vi inte säga att barnskötare gör ett dåligt jobb. Alla är viktiga, men förskollärare har en universitetsutbildning. Det är förskollärartätheten som vi har fört fram och nu har man chansen att höja den. 

Matilda menar att om man minskar personaltätheten vill Sveriges lärare att kommunen behåller förskollärare.

– Att höja andelen förskollärare är det vi jobbar för. Tydlighet och likvärdighet är vi positiva till. Vi vill ha en likvärdig förskola inom kommunen. Sedan vill vi självklart inte att det ska sägas upp personal. Det är tråkigt att vi sitter i den här sitsen och vi har de ekonomiska ramarna att förhålla oss till.

Åsa Holm jobbar på Åsbogårdens förskola i Strålsnäs. Hon har varit med i förhandlingarna som representant för Kommunal.

– Vi får se vad som händer. Det är en lång process som man inte kan skynda på. Det är många inom förskolan som jobbat många år som kan bli uppsagda. Det är viktigt att allt sker sakta men säkert. Det måste bli rätt från alla håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!