Kommunalrådet väntar på trasiga pendeltåg

Per-Arne Larsson (S) har all anledning att se nöjd ut. Snart står den nya, miljövänliga underhållsdepån för pendeltåg färdig i Boxholm. Upp till 60 arbetstillfällen skapas.

Foto: Tord Olsson

Boxholm2013-04-04 18:41

När Corren på torsdagen besökte platsen där depån byggs pågick en febril verksamhet. Ett 100-tal byggnadsarbetare var fullt upptagna med invändiga arbeten i de två större byggnader som är under uppförande.

Den ena byggnaden ska inrymma en tågverkstad, medan den andra byggnaden är en anläggning för att avisa och sanera Östgötapendelns tåg. Totalt investerar Jernhusen 300 miljoner kronor i anläggningen som ska vara färdig i höst.

– Det här är det mest positiva som hänt i Boxholm på många, många år. Det är inte varje dag någon vill ha 18 hektar mark för att bygga en tågverkstad, säger Per-Arne Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Boxholm.

"Hela och rena"

Östgötatrafikens pendeltåg åker i nuläget ofta hela vägen till Skåne när det är dags för reparationer och underhåll. Följden har blivit att tågen tas ur drift under onödigt lång tid med ökade kostnader som följd.

– Målet är att vi ska få se fler hela och rena tåg som kommer i tid, säger Charlotte Törsleff, marknadskommunikatör på det statliga bolaget Jernhusen.

Kretslopp

En underhållsdepå för tåg låter för den oinvigde inte som någon särskilt miljövänlig anläggning. Men faktum är att depån uppfyller högt ställda miljökrav. Energibolaget Eon ska leverera fjärrvärme och varmvatten till avisningsanläggningen. Vattnet värms med avfall från Rörvik timbers sågverk.

– Värmen tillverkas i pannan och levereras i ledningarna för att ta bort is. Vattnet går sedan tillbaka till pannan och värms upp igen. Det är ett slutet kretslopp, säger Peter Jonsson, regionchef på Eon värme.

Jernhuset och Eon har tecknat ett femtonårigt avtal om fjärrvärmeleveranser på 1,8 gigawattimmar per år.

Kan fördubblas

Att underhållsdepån hamnade just i Boxholm hänger samman med det strategiska läget nära södra stambanan.

– Det är inte helt lätt att hitta en lämplig plats när det måste finnas en anslutningsplats till stambanan. Boxholm erbjöd den bästa platsen, säger Charlotte Törsleff.

När anläggningen invigs den 16 oktober kommer den att vara arbetsplats för mellan 50 och 60 personer. Om behovet skulle uppstå kan anläggningens kapacitet mer än fördubblas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om