Det framgick när kommunfullmäktige hade sin budgetdebatt och där den största diskussionen gällde skolan.
Kommunens nettointäkter nästa år beräknas till 185,9 miljoner kronor och det finns ett budgeterat överskott på 2,5 miljoner kronor.
Nämndernas budgetförslag hölls inom tidigare beslutade ramar. Kommunalrådet Per-Arne Larsson (s) berömde nämnderna för ett bra jobb, men han tyckte också att kommunen i sin helhet hade anledning att vara nöjd med att ha knåpat ihop en budget som bygger på ett bättre resultat än många andra kommuners.
Mindre positiv var Per-Åke Agnevik (c).
-- Enligt Kommunförbundets rekommendationer innebär en budget i balans att man minst har 3 procent omslutning i överskott. Det är för vår del 5,5 miljoner kronor. Det budgeterade resultatet är inte ens hälften av det, sa Per-Åke Agnevik.
Han påpekade att Boxholm ligger dåligt till om man jämför eget kapital per invånare 2002 i Boxholm med andra jämnstora kommuner. Dessutom är Boxholmbornas låneskuld per invånare större än i Ödeshög, Ydre, Kinda, Mjölby, Motala och Tranås.
-- Socialdemokraterna har lite svårt för att ta obekväma beslut. Orsaken till kommunens låga soliditet är de tidigare budgetöverdragen i nämnder och styrelsen. Ledningen måste vara tuffare och ställa större krav på att alla ska hålla sig inom budgetramarna, sa Per-Åke Agnevik.
Han efterlyste också ett mer energiskt ledarskap inom kommunen. Per-Arne Larsson tyckte att Agnevik gjorde det lätt för sig i sitt ekonomiska mästrande.
-- Visst, Boxholm kunde ha haft en jättebra soliditet. Då skulle man inte ha byggt simhallen, och vi skulle inte heller ha renoverat Stenbockskolan eller äldreboenden. Frågan är om våra invånare vill bo i en sådan kommun, kommenterade han.
Per-Arne Larsson försvarade också socialdemokraternas ledarskap.
-- Det finns ledare som skriker och pekar med hela handen. Men vi bor i en liten kommun där vi är vana att jobba i lag och lyssna på varandra. Vi tror på dialog och samarbete.
Denna samarbetsinvit gällde dock inte Mikael Palms (v) förslag på en skattehöjning för att bland annat kunna finan- siera fritidsgårdens verksamhet.
-- På ett sammanträde lyssnar vi i kommunfullmäktige på en Brisföreläsning om barnens perspektiv. På nästa tar vi ett beslut om att lägga ner fritidsgården. Det saknas solidaritet och röd tråd i kommunens politik, ansåg Mikael Palm.
Vänsters förslag att höja skatten 20 öre stöddes inte av något annat parti.
Det hettade till kring centerns förslag att barn- och utbildningsnämnden ska spara 1,5 miljoner kronor genom att minska skolans ledningsorganisation.
Enligt Per-Åke Agnevik har Boxholm 31 lärare per rektor medan det finns kommuner där det går 60--70 lärare per rektor. Han tyckte därför att man kunde se över rektorsresurserna i Boxholm
Per-Arne Larsson var dock inte imponerad över sifferex- ercisen.
-- Vi har bara två rektorer inom skolan och för att spara 1,5 miljoner måste vi bli av med båda två. Då får vi hur många lärare som helst per rektor eller rättare sagt utan rektor, replikerade han.
Kommunfullmäktige röstade igenom kommunstyrelsens budgetförslag. Centern och vänsterpartiet reserverade sig mot det.