Kreosot ska mätas i Mossebo

Svenska kraftnät fick delvis gehör för ett överklagande om nergrävd kreosot i Mossebo. Ett reducerat kontrollprogram räcker, tycker domstolen.

Kreosotimpregnerade fundament grävdes ner när kraftledningen Sydvästlänken byggdes.

Kreosotimpregnerade fundament grävdes ner när kraftledningen Sydvästlänken byggdes.

Foto: Jeppe Gustafsson

Boxholm2019-08-20 22:30

Det statliga kraftbolaget som byggt den nya 400 kV-ledningen genom Östergötland har i flera led överklagat kommunens beslut om att man måste kontrollera giftets spridning till grundvattnet i Skvalbacken invid Mossebosjön.

Fastighetsägaren BoineIrebo, som vi skrivit om flera gånger, har anmält en misstänkt miljöskada. Det handlar om nedgrävda kreosotimpregnerade träfundament i två av stolpfundamenten. Kraftledningen byggdes för tre-fyra år sedan.

Svenska kraftnät har tvingats beställa en oberoende utredning av en konsultfirma. Konsultens slutsats och krav var där att en omfattande kontrollprogram ska göras för att utröna om gift läcker ut. Alltför omfattande, menar bolaget, som uppskattat kostnaden för mätningarna till en miljon kronor.

Länsstyrelsen har gett kommunen rätt, men kraftbolaget överklagade vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Svenska kraftnät har hela tiden hädat att kreosoten inte sprider sig, och att de järnfärgade utfällningar som noterats i ett dike intill en stolpe "sannolikt hade sin uppkomst i naturliga markprocesser".

Domstolen köper inte den klagandes skäl rakt av, men finner att det är tillräckligt att mäta grundvattnet på två ställen i stället för fem, och att mätningarna ska pågå under tre i stället för fyra år. Efter sammanlagt sex provtagningstillfällen ska bolaget – i samråd med kommunens miljönämnd – redovisa och utvärdera och besluta om eventuellt fortsatta mätningar.

Domen kan överklagas till nästa instans som är Mark- och miljööverdomstolen.

Svenska kraftnät gräver numera inte ner kreosot i nyanlagda stolpfundament.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om