Sedan september 2001 drivs vårdcentralen i Boxholm i privat regi. Vårdbolaget Provatis AB fick förtroendet just för att råda bot på den ständiga läkarbristen.
Provatis fick också ordning på de tre tjänsterna och hade till och med en fjärde fast läkare på gång när en ny upphandling gick bolaget ur händerna. Det nya avtalet gick i stället till Svensk hälsovård AB som därmed fått sin första etablering av primärvård i Östergötland.
Upphandlingen prövades i länsrätten sedan Provatis- läkarna protesterat högljutt mot att landstinget inte tog hänsyn till bemanningsfrågan. Man varnade för att vårdcentralen riskerade att återigen hamna i karusell med tillfälliga läkare.
Men avtalet med Svensk hälsovård AB stod fast.
När det nya bolaget tar över 1 mars konstateras faktum: en av de nuvarande läkarna stannar kvar på en fast tjänst, i övrigt bemannas läkartjänsterna med en ST-läkare och en hyrläkare.
Därtill finns i inledningsstadiet bara en tillförordnad verksamhetschef och en medicinskt ansvarig "på distans" via Svensk hälsovårds ägarbolag.
Annica Levén, tf verksamhetschef för vårdcentralen i Boxholm, ser inga som helst problem med att alla pusselbitar inte är på plats från början. Och de Boxholmsbor som befarar att de återigen ska stå inför "veckans doktor" lugnar hon.
- Både den fasta läkaren och ST-läkaren är väl kända i Boxholm och det blir i övrigt en långtidsvikarie på minst två månader. Vi vill undvika de här korta nedslagen som är jobbiga för både patienter och personal.
- Boxholm är en väl fungerande vårdcentral med en stadig och stabil personal. Vi är belåtna med att vi från och med i mitten på augusti dessutom får en bra ordinarie chef i Roger Bergeling.
Som distriktsläkare i Boxholm blir han både verksamhetsansvarig och medicinskt ansvarig. Han har i dag motsvarande tjänst för landstinget på vårdcentralen i Borensberg.
En tredje fast distriktsläkare ska vara på plats i Boxholm efter sommaren.
- Så från och med hösten ska det vara full bemanning, lovar Annica Levén.
Från landstingets sida ser man inga problem med att det dröjer ett halvår innan bemanningsfrågan är löst. Anna-Lena Sörenson, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker att Boxholmsborna kan känna sig lugna eftersom man är ganska väl försörjda med läkare.
När Svensk hälsovård tar över förbinder man sig enligt avtalet att ha öppet två kvällar i veckan till minst klockan 19, året runt.
Det är ett koncept som bolaget har på de flesta av sina övriga vårdcentraler i landet.
En förbättrad tillgänglighet var en av de faktorer som gjorde att landstinget valde just Svensk hälsovård. Kritik har dock riktats mot att kvällsöppet inte är något patienterna frågat efter. Det finns viss oro för att kvällarna leda till minskad bemanning på morgnarna då de kroniskt sjuka vill komma till vårdcentralen.
- Det kommer att ta lite tid att strukturera upp tiderna och få folk att vänja sig vid den nya tillgängligheten. Tanken är att vi ska vara igång med kvällsöppet från 1 april i Boxholm och såvitt jag hört finns ingen motsvarighet på övriga vårdcentralen i länet, säger Annica Levén.