Länsstyrelsen kritiserar Boxholm för omplacering

Kommunen gjorde inte fel som flyttade den 79-åriga kvinnan till äldreboendet, eftersom hon själv tackade ja.Men man borde ha lyssnat på de anhöriga och försökt reda ut vad som hänt i ärendet.Det menar länsstyrelsen efter att ha granskat fallet.

Boxholm2008-12-30 09:36

Boxholms kommun anmäldes till länsstyrelsen i somras av Thomas Asklöf. Han ansåg bland annat att det var fel att flytta hans då 79-åriga mor från hennes hem i Strålsnäs till ett äldreboende i Boxholm.

Detta nya rum på boendet, som saknade stora fönster, hade både han och modern tidigare tackat nej till. Thomas kände sig också överkörd eftersom han ansåg att modern på grund av demens inte var klar över vad hon skrev på.

Läkarintyg avgjorde

Nu har länsstyrelsen fattat beslut i ärendet. Kommunen hade rätt att flytta kvinnan. Hon skrev själv på beslutet och ett läkarintyg visar att hon kunde ta ansvar för sina egna handlingar.

- Så länge det finns läkarintyg så måste man gå på vad den enskilde säger, säger Marie Svensson, socialkonsulent på länsstyrelsen.

Boxholms kommun får samtidigt kritik för att de inte på allvar kontaktat de anhöriga för att reda ut vad som hänt. Den gällande klagomålsrutinen ska vara känd av och användas av all personal.

Sonen vill ha ursäkt

Thomas Asklöf sörjer i dag modern som gick bort för en månad sedan. Han ångrar inte att han anmälde ärendet och tycker att moderns sista tid på hemmet i Boxholm blev bra, i alla fall de sista tre veckorna sedan hon fått ett annat rum med utsikt.

- Hon fick det rum hon skulle haft från början, så hon kunde i alla fall sitta och titta ut från rullstolen. Jag ville ge min mor en värdig sista tid.

Din mor visste vad hon skrev på säger ett läkar- intyg?

- Ja, men det var inte så. Hon var så godtrogen. Det kvittar vem som hade kommit så hade hon skrivit på. Men det är ju svårt att bevisa juridiskt. Jag skulle ha varit med när de skrev på tycker jag.

Hur känns det nu?

- Jag kan inte göra mycket åt det nu, mor är död. Jag tycker att de kunde ringt, beklagat sorgen och bett om ursäkt. Men det kan vara skönt för henne att slippa boendet, är man dement så undrar man ofta var man är. På så vis är det skönt för henne att vila i frid.

Kommunen svarar

Rozita Hedqvist är chef för äldreomsorgen i Boxholm. Hon säger att kommunen har bra rutiner för klagomål.

Har ni haft någon personlig kontakt med anhöriga?

- Vi har haft mycket kontakt med mamman och att hon varit nöjd har varit det viktigaste för oss, säger Rozita Hedqvist.

När utfärdades det här läkarintyget?

- Det kan jag inte svara på men jag tror att det var efter flyttningen. Jag förstår inte frågan eftersom det är överspelat och modern fick det bra.

- Lagstiftningen är ju sådan att oavsett om man är dement eller inte så har man rätten att prata för sig själv, det är alltid den enskildes vilja vi går på, kan jag rent allmänt säga.

Ska ni kontakta sonen och be om ursäkt?

- Det låter kanske lite okänsligt, men vi gick ju helt på vad modern ville och därför finns det inget att be om ursäkt för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om